La Crida vol commemorar amb Xàtiva l'aniversari del bombardeig feixista al Liceu Escolar

La formació demana a l'alcalde de Lleida que convidi els representants de la ciutat

Redacció
18 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 12:41h
Pau Juvillà, al centre de la imatge
Pau Juvillà, al centre de la imatge | Arxiu
La Crida per Lleida – CUP ha sol·licitat al Paer en Cap, Àngel Ros, que convidi representants de la ciutat de Xàtiva a l’acte de record dels 80 anys del bombardeig del Liceu escolar. A més, la formació proposa que a l’hora que van caure les bombes sobre el Liceu, les 15 hores i 40 minuts, es faci sonar una sirena d’alarma en record als lleidatans i lleidatanes assassinats per l’aviació feixista italiana.

80 anys del bombardeig de la ciutat de Lleida

El 2 de novembre de 1937 efectius de la l’Aviazione Legionaria italiana van bombardejar salvatgement la ciutat de Lleida, deixant dues-centes víctimes mortals i una quantitat innombrable de ferits. Gran part de les víctimes mortals foren els nens i nenes del Liceu Escolar. Una de les escoles més emblemàtiques per la ciutat, el Liceu estava vinculat a la renovació pedagògica impulsada a començaments de segle per Frederic Godàs.
 
Els vincles històrics amb Xàtiva: la guerra de Successió i el feixisme

Així mateix, el 12 de febrer de 1939, a les 11 hores i 30 minuts, l’Aviazione Legionaria va atacar Xàtiva amb 20 bombes de 250 kg. Segons els últims estudis, les bombes feixistes van matar 140 persones i van deixar 300 ferits - quan la guerra ja estava a punt de finalitzar –.
El juliol passat van culminar els actes per l’agermanament de Lleida i Xàtiva: les dues ciutats es van comprometre a col·laborar en la promoció cultural, la recerca històrica, el turisme i la promoció econòmica.