Tàrrega aposta per la reducció de residus i la gastronomia de proximitat a la Fira del Medi Ambient

L'Urgell assumeix que ha de millorar el percentatge de reciclatge de la brossa, que actualment no arriba al 38%

Redacció
14 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 19:52h
Imatge de la fira del Medi Ambient
Imatge de la fira del Medi Ambient | ACN
Tàrrega es converteix aquest cap de setmana en un aparador de l'ecologia amb una nova edició de la Fira del Medi Ambient, que arriba a la majoria d'edat fent una aposta per fomentar la reducció de residus i fomentar la gastronomia de proximitat. En aquest sentit, la principal novetat d'aquest any és el nou espai Ecotast, on s'han programat maridatges, degustacions de productes ecològics i demostracions de cuina saludable amb restauradors locals.

També s'estrena aquest dissabte al vespre una desfilada de roba de segona mà organitzada per l'empresa d'inserció social Cartaes. Durant la inauguració del certamen les autoritats locals i comarcals han assumit que l'Urgell ha de fer un esforç per millorar el percentatge de reciclatge de la brossa, que actualment no arriba al 38%, quan la Unió Europea marca que al 2020 ha d'arribar al 50%. L'alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, s'ha mostrat partidària del ·"reciclatge a destí" a través de plantes de triatge de residus.
 
El certamen reuneix uns vuitanta expositors que presenten les últimes tendències en bioconstrucció, energies alternatives, vehicles híbrids i elèctrics, gestió de residus o teràpies naturals. També ofereix un ampli programa de conferències i tallers gratuïts per a públic de totes les edats.

Moltes de les activitats organitzades a la fira tenen com a objectiu fomentar la reducció, la reutilització i el reciclatge de tot allò que produïm i consumim. Un exemple és la roba de segona mà. El sector reclama un IVA reduït per aquesta activitat, ja que, segons ha explicat la gerent de Cartaes, Alba Coma, l'estat espanyol és l'únic d’Europa que aplica un 21%.

Una de les primeres activitats d'aquest dissabte al matí ha estat el taller de reciclatge creatiu impartit per Rafel Vives, presentador del programa 'Ja t'ho faràs' de TV3. Els infants que hi han participat han après, per exemple, a fer joguines amb ampolles d'aigua de plàstic.

Al migdia han començat les propostes gastronòmiques amb un maridatge de cerveses i formatges seguit d'un tast d'arròs amb conill amb safrà de les Garrigues. A l'espai Ecotast també s'hi tastaran durant la fira iogurts, embotits, xocolata o licors, tota una gamma de productes elaborats per empreses de proximitat. Els reconeguts restauradors Albert Marimon i Genís Costa seran els encarregats de fer les demostracions de cuina saludable.

L'Agència Catalana de Residus promou una campanya contra el malbaratament alimentari a través d'un taller-espectacle per a totes les edats i la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Pera de Lleida també té el seu propi espai de promoció amb monitors que ofereixen degustacions de tres receptes amb pera: un suc a base de pera i cacau, talls de pera amb dolç de llet i fruits secs amanida amb pera i parmesà.

La salut i el benestar també són eixos de la fira del Medi Ambient de Tàrrega, que compta amb l'Aula Sensorial on s'han programat sessions de ioga, de ball sensorial o de musicoteràpia. A més, les plantes medicinals i aromàtiques són protagonistes de diverses sessions formatives, tant per aprendre a identificar-les com per saber els secrets de cultivar-les a casa. Un altre atractiu és el Carro de les Trementinaires, un espai sobre les propietats medicinals de les plantes que s'ubica al pàrquing de l'estació d'autobusos. Dins de l'àmbit de la salut també hi ha xerrades sobre l'argila terapèutica o les efectes dels tòxics a la roba.

Els més petits també poden gaudir d'un planetari i participar en jocs pedagògics, tallers d'eco-cuina solar o aprendre a fer joguines amb taps reciclats. Demà diumenge al migdia s'ha programat una desfilada canina a càrrec de la Protectora d’Animals de Tàrrega.