Èxit de públic a la 29a Fira del Torró d'Agramunt, que «esquiva» la incertesa i manté vendes

L'organització prepara canvis per a la trentena edició amb l'objectiu de donar més projecció al certamen

Redacció
09 d'octubre del 2017
Actualitzat a la 1:39h
Pla del torronaire Àngel Velasco, de Torrons Vicens
Pla del torronaire Àngel Velasco, de Torrons Vicens | ACN
Agramunt, a l'Urgell, s'ha convertit un any més en cita obligada per als amants del dolç. Milers de persones han passat aquest cap de setmana per la 29a Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra, un certamen que cada any presenta noves creacions i potencia el consum d'aquests productes durant tot l'any. L'Ajuntament i els torronaires locals asseguren que han 'esquivat' la incertesa de la situació política actual i que les vendes s'han mantingut i, fins i tot, han crescut lleugerament en alguns casos.

​Agramunt va decidir mantenir la cita firal tot i que altres esdeveniments previstos aquest cap de setmana a les comarques de Lleida es van suspendre a última hora, com la Fira del Préssec d'Alfarràs, al Segrià, o el festival gastronòmic Rumm de 'food trucks' a la ciutat de Lleida. D'altra banda, l'organització prepara canvis per a l'any que ve, coincidint amb la trentena edició, amb l'objectiu de donar més projecció al certamen. Així ho ha assegurat l'alcalde, Bernat Solé, que vol que el trentè aniversari suposi un "punt d'inflexió" amb "nous incentius per gaudir de la gastronomia i de la ciutat".

L'alcalde d'Agramunt ha afirmat que, malgrat els dubtes, van decidir tirar endavant la fira perquè "els petits elaboradors de torró i els petits empresaris o comerciants que s'exposen a la fira cada dia han de pujar i baixar la persiana, i els ajuntaments hem d'estat al costat de tothom independentment del que passi al país, encara que condicioni". I, en aquest sentit, ha celebrat la decisió ja que "el públic ha respost i les vendes han anat bé".

Així ho han ratificat els productors locals de torró i xocolata. Segons el propietari de Torrons Vicens, Àngel Velasco, "ha vingut més gent de la que esperàvem i la fira ha estat tan bona com la de l'any passat". Lluís Roig, de Torrons Roig, ha assegurat que no s'han notat repercussions de la situació polítics del país: "hi ha hagut igual o més afluència de públic que l'any passat i s'ha venut el mateix o fins i tot una mica més". Zoe Valero, segona generació de l'empresa Torrons Fèlix, ha reconegut que dissabte al matí hi havia certa incertesa però finalment "estem molt contents de com ha anat i la valoració és realment positiva".

Tot i que els organitzadors no tenen el càlcul exacte, s'estima que unes 80.000 persones passen per la Fira del Torró .

Cuiners de renom

La fira ha programat una vintena d'activitats, entre les quals sessions amb cuiners de renom per donar a conèixer les possibilitats gastronòmiques del torró. Aquest diumenge han passat per l'Aula del Gust del certamen el xef amb estrella Michelin Joel Castañé -del restaurant la Boscana de Bellvís, al Pla d'Urgell- o el televisiu Marc Ribes, presentador dels programes Cuines i Joc de Cartes de TV3. Castañé ha presentat un cremós de xocolata amb torró i ha mostrat al públic que omplia la sala com funciona una impressora 3D a la cuina, en aquest cas com a substituta de la mànega pastissera.

Alhora, s'ha ampliat l'Aula del Tast, on els visitants han pogut degustar torrons i xocolata, però també vins, cerveses, coques de recapta, formatges o sushi. A la Carpa de la Cuita s'ha mostrat en directe com s'elabora el clàssic torró d'Agramunt i també la xocolata a la pedra.

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt s'ha consolidat com una de les gran cites gastronòmiques del país des de la seva fundació el 1988. S'hi pot trobar el torró elaborat tal com es feia fa més de 300 anys i també degustar innovacions de sabors i ingredients que trenquen amb qualsevol tradició.