El Pallars condemna la violència policial l’endemà del referèndum

Centenars de persones es concentren a les portes dels ajuntaments i dels seus centres de treball per mostrar el seu rebuig | Anunciades aturades generals aquest dimarts en el sector public pallarès per secundar la vaga

02 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 18:16h
Unes 400 persones s’han concentrat a Tremp aquest migdia
Unes 400 persones s’han concentrat a Tremp aquest migdia | Jordi Ubach
Catalunya exhibeix la seva indignació davant el balanç de prop de 900 ferits per les càrregues policials que van tenir lloc ahir amb motiu del referèndum. El Pallars no n’ha estat una excepció i centenars de persones s’han concentrat a les portes dels ajuntaments i dels seus centres de treball per mostrar el seu rebuig. 

A la plaça de la Creu de Tremp s’hi han reunit unes 400 persones concentrades per les entitats sobiranistes i per l’Ajuntament de Tremp. La mobilització ha consistit en la lectura d’un manifest unitari en contra dels fets ocorreguts ahir. Hi han intervingut la tinent d’alcalde, Maria Pilar Cases, i la regidora de Seguretat Ciutadana, Anna Ritz, acompanyades pel membre de l’Assemblea al Pallars Jussà, Joan Castell.

Cases i Ritz han coincidit en agrair la participació i predisposició dels veïns durant tota la jornada electoral. Ritz ha reconegut públicament la tasca dels Mossos d’Esquadra i dels Bombers de la Generalitat, presents també a la concentració d’aquest migdia. “Estem molt orgullosos del cos de Mossos de Tremp i de Catalunya”, ha confessat la regidora als agents, que han rebut un llarg aplaudiment dels concentrats. Abans de tancar l’acte, els manifestants han cantat l’Estaca i Els Segadors.

Aturades als ajuntaments pallaresos aquest dimarts

A Sort, unes 300 persones s’han reunit davant l’Ajuntament de la capital del Pallars Sobirà, en una concentració conjunta amb l’Ajuntament de Soriguera, per mostrar el seu rebuig a les actuacions policials d’aquest diumenge. Hi ha participat l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, acompanyat de membres de l’equip de govern així com de l’alcalde de Soriguera, Xavier Pedemonte, o el president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isús. 
 
Monterde, que també ha llegit el manifest unitari, ha anunciat que demà l’Ajuntament de Sort romandrà tancat i sense serveis mínims per la vaga general convocada arreu del país. L'alcalde ha agraït a la ciutadania el seu comportament durant la jornada d’ahir, ha expressat el sentiment “agredolç” que li ha quedat l’endemà de l’1-O i ha agraït l’esforç tant del sector públic com del privat.

Al Pallars Sobirà hi ha prevista aquest vespre una reunió del consell d’alcaldes per valorar l’1 d’octubre. El Consell Comarcal del Sobirà farà una aturada general, tot i que complirà amb els serveis mínims que marca la Generalitat, com també farà l'Ajuntament de Tremp, que secundarà la vaga. El Consell del Jussà, com en el cas de Sort o el d'Isona, tancarà les seves portes i no oferirà serveis mínims.

Els estudiants s’uneixen a la protesta

A la concentració de Sort s’hi han unit una seixantena d’alumnes de Batxillerat de l’Institut Hug Roger III de la població. Els estudiants han anunciat que secundaran la vaga de demà, com ho faran també els de l’INS Tremp. A la capital del Jussà, els alumnes s’han concentrat aquest dilluns davant del gimnàs.

La condemna s'estén arreu

La concentració s’ha fet davant de molts ajuntaments de tot el Pallars, on s'han cridat consignes contra la repressió policial i en suport de la independència. A Isona i a Llavorsí, per citar només alguns exemples, s’hi han reunit una cinquantena de persones. 
 

Concentració aquest dilluns a Llavorsí. Foto: Andreu Tomàs