L'oposició de la Paeria s'uneix per primer cop per demanar la dimissió d'Àngel Ros

El text serà debatut aquest divendres

Imatge dels representants de l'oposició
Imatge dels representants de l'oposició | ACN
Redacció
02 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 17:13h
Els grups municipals del PDeCAT, ERC-Avancem, Crida per Lleida-CUP i del Comú de Lleida demanen la dimissió de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en una moció que han consensuat i que serà debatuda en el ple de la Paeria de divendres. Denuncien les declaracions fetes diumenge al matí per Ros a Lleida TV en què veia "justificada" l'actuació policial, malgrat que hores més tard va rectificar i la va qualificar de "desproporcionada". 

La moció també proposa que l'Ajuntament de Lleida presenti accions judicials contra la policia de l'Estat, la Guàrdia Civil, els seus comandaments a Lleida i contra diversos responsables polítics com a "responsables de la repressió policial de l'1 d'octubre, entre els quals el president espanyol, el ministre de l'Interior, el delegat del govern espanyol a Catalunya i la subdelegada del govern de l'Estat a Lleida. Els quatre grups també reclamen que la Paeria declari aquests càrrecs polítics persones 'non grates', de la mateixa manera que els cossos de la policia espanyola i la Guàrdia Civil. 

El president del grup municipal del PDeCAT, Toni Postius considera que "la justificació de la violència practicada per les forces de l'estat contra els ciutadans de Lleida" que va fer aquest diumenge l'alcalde "és motiu suficient per reclamar la seva immediata dimissió com a paer en cap per ser indigne del lloc que ocupa" i "per no haver estat al costat de la ciutadania en un moment en què els ciutadans havien sortit al carrer en defensa dels seus drets i les seves llibertats". Postius considera que "tant culpable és Ros com el total dels catorze regidors del tripartit unionista pel seu silenci còmplice".

Pel president del grup d'ERC-Avancem a la Paeria, Carles Vega, els fets protagonitzats pels cossos i forces de seguretat de l'Estat l'1-O "són indignes i impropis d'una societat democràtica". En aquest sentit, ha reclamat que la Paeria denunciï la policia de l'Estat, la Guàrdia Civil, els seus comandaments a Lleida i contra els responsables polítics "responsables de la repressió policial de l'1 d'octubre

El regidor de la Crida-CUP, Pau Juvillà, ha qualificat "d'intolerable" que "mentre estaven atonyinant gent a Lleida, Àngel Ros publiqués tuits cridant a la convivència i demanant que les Festes de Tardor continuessin". "Cal que l'alcalde doni la cara, exigir-li responsabilitats i ha de dimitir", ha sentenciat. Finalment, l'Ajuntament de Lleida també va acabar suspenent la resta d'actes previstos de les festes, programats per diumenge a la tarda.  

El regidor del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha expressat la seva condemna a les declaracions fetes inicialment per Ros justificant la violència policial l'1-O, tot manifestant que "una persona així ha perdut tota la legitimitat i tot el suport de la ciutadania". 

La moció proposa que l'Ajuntament de Lleida presenti accions judicials de caràcter penal contra la policia espanyola, la Guàrdia Civil, els seus comandaments a Lleida, la subdelegada del govern de l'Estat, Imma Manso, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, el ministre de l'Interior, José Ignacio Zoido i el president espanyol, Mariano Rajoy. El text també sol·licita que es declarin totes aquests cossos de seguretat i persones com a 'non grates' a la ciutat.

Al mateix temps, la moció demana que l'estat espanyol "assumeixi la reparació dels danys patrimonials ocasionats" i que "la Paeria pagui la defensa i assistència jurídica de les persones víctimes de la violència a la ciutat". Entre altres punts, el text també mostra solidaritat amb els ferits a Lleida i a la resta de pobles i ciutats de Catalunya, felicita la ciutadania per la seva resposta i reconeix i agraeix la tasca dels Mossos d'Esquadra i el cos de Bombers de la Generalitat durant la celebració del referèndum.