La repressió policial espanyola causa més de 100 ferits a Lleida

Turull i Romeva responsabilitzen exclusivament l'executiu de l'Estat de la situació viscuda aquest 1-O

Imatge d'un ferit per la càrrega policial
Imatge d'un ferit per la càrrega policial | Ana Graz
Roger Tugas / Oriol March
01 d'octubre del 2017
Actualitzat el 02 d'octubre a la 1:32h
Ja són 112 els ferits per l'operatiu policial contra el referèndum de l'1-O a la demarcació de Lleida. Així ho ha comunicat el Govern, que ha actualitzat l'última xifra. Actualment, hi ha dues persones ferides de gravetat, una d'elles un lleidatà que ha patit un infart, i 128 hospitalitzades. Pel que fa al recompte de ferits, 280 corresponen a la ciutat de Barcelona, 187 a Girona, 111 a Lleida i la resta es reparteix per tot el territori. El departament de Salut ha anunciat la xifra a través de Twitter.
 
Aquesta tarda, el conseller de la Presidència, Jordi Turull, i el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, han responsabilitat el govern espanyol, Mariano Rajoy i el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, dels 465 ferits que, de moment, hi ha arreu de Catalunya. "La intervenció de la Guàrdia Civil i la policia nacional ha creat això", ha indicat Romeva. "Això té un caràcter criminal. Ho portarem a les instàncies europees", ha ressaltat el conseller d'Exteriors.

"Activarem els tràmits relacionats amb l'article 7 dels tractats de la Unió Europea. S'està posant en risc la imatge d'Europa com a garant dels drets humans. Comencem contactes amb el Parlament Europeu i els estats membres per adoptar mesures de control i sanció contra Espanya", ha afegit posteriorment Romeva. Turull ha volgut recalcar que no s'estan complint amb els compromisos de la junta de seguretat de Catalunya, que es va reunir dijous al matí.
 

Més de 300 ferits per l'actuació de la policia espanyola Foto: Ana Graz


"Davant de totes les imatges que s'estan veient des de tot el món, l'última dada que tenim és que hi ha 337 persones ferides o contusionades per la violència de l'Estat. Alguna d'elles en estat greu. En una democràcia, això és gravíssim i inaudit. Volem expressar tot el nostre suport a les persones que han estat ferides: els demanem que vagin a un centre mèdic, demani un certificat i presenti una denúncia als Mossos", ha apuntat Turull, que ha recordat que el Parlament va prohibir les bales de goma. A les 16h, però, el departament de Salut ja elevava aquesta xifra als 465 de l'últim balanç, dos dels quals greus que es troben als hospitals de Sant Pau i Vall d'Hebron.
 
Quan el conseller de Salut, Toni Comín, ha actualitzat les dades dels ferits, també ha fet una "condemna rotunda" dels fets, ja que la xifra és una prova que "no hi ha hagut la més mínima proporcionalitat" en l'actuació policial, ha assegurat en contraposar-ho a les declaracions "tramposes" de representants del govern espanyol. "És la prova irrefutable de la brutalitat de la intervenció policial al llarg de dia d'avui, és impropi d'una policia en un estat de dret actuar amb aquesta brutalitat contra població pacífica i desarmada". "És una vergonya", ha sentenciat el titular de Salut des de l'Hospital Sant Pau, on ha ingressat el ferit en un ull per bala de goma. "Aquesta persona acaba de ser intervinguda i està pendent en aquests moments de si salva l'ull on ha estat objecte d'impacte d'una bala de goma", ha assegurat.
 

Més de 300 ferits per l'actuació de la policia espanyola. Foto: Juanma Peláez


És un dels casos "greus", ha afegit el conseller en citar també la persona que ha patit un atac de cor a Lleida tot i no haver mantingut en "contacte físic" amb els cossos policials. El titular del departament ha assegurat que alguns dels atesos pels serveis sanitaris tenen fractures en parts del cos com espatlles, mandíbules, dits de la mà i cames, a banda de les persones que han rebut contusions i que tenen ferides.