El missatge d’un pallarès d’origen andalús sobre l’1-O que s’ha fet viral

Francisco Javier Vilchez ha compartit un vídeo a Facebook que ja ha estat reproduït un milió de vegades | Vilchez va arribar al Pallars l’any 2000 i ha format part de l’Exèrcit espanyol i de la Guàrdia Civil

29 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:21h
Francisco Javier Vilchez ha compartit el seu missatge a les xarxes socials
Francisco Javier Vilchez ha compartit el seu missatge a les xarxes socials | Facebook


Un vídeo s’ha fet viral les darreres hores a Facebook. És el missatge de Francisco Javier Vilchez, un trempolí d’origen andalús, que ja han vist un milió de persones. Assegura que no li agrada el protagonisme però que va gravar el vídeo amb la intenció d’explicar des del seu punt de vista “imparcial” el que passa a Catalunya a molts espanyols, que “haurien de saber més coses de les que veuen a la televisió”.

Vilchez, que va treballar per l’exèrcit espanyol i per la Guàrdia Civil, va arribar a Catalunya l’any 2000 i, segons explica, ho va fer “una mica espantat” per les “etiquetes” que tenien els catalans, un estigma que va desmentir per “sorpresa” ja que diu que el van rebre “amb els braços oberts” i el van ajudar “sense ni tan sols conèixer-me”.

Vilchez critica els comiats a la Guàrdia Civil que s’han viscut aquesta setmana en alguns punts com Huelva, Còrdova o Toledo. Deixa clar que respecta la Guàrdia Civil, especialment pel “numeret” que han de protagonitzar, ja que, segons diu, “no s’enfronten a un enemic armat”, sinó amb el poble català, “persones respectables que pacíficament portaran una papereta en una mà i, algunes, un clavell a l’altra”.

El pallarès critica que, tot i l’existència d’un grup terrorista armat durant molts anys, “mai hi ha hagut al País Basc un desplegament tant exagerat de policies per defensar la sobirania nacional i l’ordre constitucional”. Segons afirma, “el que volem expressar els catalans el dia 1 és la nostra pròpia indignació”.

Vilchez acaba amb un missatge clar i concís als seus “companys” de la Guàrdia Civil: “el vostre enemic no és el català independentista, el vostre enemic està a casa, és el propi Govern”. El vídeo comptava aquest divendres al migdia amb prop de 3.000 comentaris i 37.100 comparticions.