Un centenar de fructicultors reclamen solucions a la crisi de preus de la fruita dolça

Han mantingut la protesta fins aquesta tarda, quan la Ministra d'Agricultura ha inaugurat la fira

Redacció
28 de setembre del 2017
Actualitzat a les 18:48h
Imatge de la protesta dels pagesos
Imatge de la protesta dels pagesos | ACN
Un centenar de productors de fruita dolça amb una quarantena de tractors s'han concentrat aquest dijous coincidint amb la primera jornada de la 63a Fira de Sant Miquel i el 32è saló Eurofruit, per exigir a les administracions estatal i catalana mesures "eficaces" per fer front a la "greu" crisi de preus que arrossega el sector de la fruita dolça des els darrers anys. Els pagesos han aparcat els tractors a l'entrada principal del recinte de Fira de Lleida, on se celebren fins diumenge ambdós certàmens, i s'hi estaran fins a la tarda quan està prevista la inauguració per part de la Ministra d'Agricultura, Isabel Garcia Tejerina, i en la qual també participarà la consellera Meritxell Serret.

Els participants han decidit mantenir la convocatòria del matí ja que inicialment la inauguració estava prevista per a les dotze del migdia, però finalment s'ha traslladat a les sis de la tarda. La mobilització compta amb la participació de representants d'Unió de Pagesos, Asaja i de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, mentre des de JARC-COAG també els han traslladat el seu suport.

Els productors de fruita dolça segueixen reclamant mesures a les administracions per fer front a la crisi de preus de la fruita dolça. Per visibilitzar les seves reivindicacions, aquest cop han dut a terme una acció de protesta a les portes de la Fira de Sant Miquel de Lleida.

Les organitzacions participants, Unió de Pagesos, Asaja i la Plataforma en defensa del sector de la fruita, insisteixen en reclamar a la ministra que demani ajuts directes per a professionals agraris a la Comissió Europea per pal·liar les pèrdues "extraordinàries" del sector de la fruita de pinyol en les quatre últimes campanyes, així com la posada en marxa urgent d'un "pla de xoc", que inclogui arrencades i abandonament de determinats fruiters per trobar una sortida a les explotacions que no poden continuar produint fruita, segons ha explicat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball. També reclamen un segon pla de reconversió varietal que permeti adaptar les plantacions a les varietats que demanda el mercat, entre altres mesures.

El president de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, Jonathan Sanjuan, ha assegurat que la campanya d'enguany "serà pitjor que la del 2014" –quan va entrar en vigor el veto de Rússia a les importacions agroalimentàries comunitàries-. "Estem veient liquidacions de 10 i 15 cèntims/quilo per a la fruita de pinyol, i això vol dir la meitat del que costa produir un quilo de préssecs i nectarines", ha denunciat. Per Sanjuan, aquesta situació suposa "la ruïna per a moltes famílies pageses", i ha assegurat que "arrossegarà també al conjunt de l'economia lleidatana, afectant a botigues, comerços o tallers", entre altres activitats econòmiques del territori.

Un dels pagesos participants, Jordi Mir, ha explicat que "estem cobrant màxim 12 cèntims per quilo de préssecs i nectarines, les peres i les pomes també han baixat de preu, mentre les despeses pugen molt i no ens surten els números". En aquest sentit, ha remarcat que molts pagesos han fet inversions importants per modernitzar les seves explotacions i "ara estem hipotecats i els preus no ens acompanyen i no podem cobrir ni les depeses de producció".