La Fiscalia envia la Guàrdia Civil a 31 ajuntaments lleidatans pel referèndum

Els agents es personen amb una ordre judicial que requereix una còpia de tots els documents vinculats a l'1-O

L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, amb el del Pont de Suert, als jutjats
L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala, amb el del Pont de Suert, als jutjats | ACN
Irene Ramentol / Àlvar Llobet
25 de setembre del 2017
Actualitzat a les 12:54h
La Fiscalia de Lleida ha ordenat la Guàrdia Civil a personar-se a 31 ajuntaments lleidatans per recopilar documentació vinculada amb el referèndum. El d'Oliana ha estat el primer consistori on la policia judicial ha entrat.

Segons ha explicat l'alcalde, Miquel Sala, a NacióDigital tres agents de la Guàrdia Civil s'han presentat al consistori cap a tres quarts de deu del matí amb una ordre judicial. La secretària municipal ha atès els agents en absència del batlle, que es trobava al jutjat de la Seu on declarava l'alcalde de Bellver de Cerdanya, però només els ha lliurat un informe sobre les cartes enviades pel govern espanyol instant al compliment de la llei i advertint als treballadors públics de la seva responsabilitat.

Malgrat l'ordre judicial requeria l'entrega del decret de l'1-O, en el cas d'Oliana aquesta informació no els ha estat lliurada perquè l'alcalde no va signar-lo, sinó que va comprometre-s'hi per mitjà d'un manifest. 

L'alcalde d'Oliana, Miquel Sala (PDECat), va ser el primer batlle citat per la Fiscalia pel seu suport al referèndum. Sala es va negar a declarar en la seva compareixença als jutjats de la Seu d'Urgell. Centenars de polítics de la zona van acompanyar-lo, entre ells l'alcalde de la Seu, Albert Batalla; la senadora del PDECat, Maite Rivero, i els presidents dels consells comarcals de l'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça.

A més d'Oliana, la Guàrdia Civil ja s'ha personat com a mínim a Tàrrega, Bellpuig, Alpicat, Aitona, Almacelles, Guissona i Seròs.