​Millo amenaça amb responsabilitats «penals» als directors d'institut que facilitin l'1-O

Alerta que autoritzar l'ús dels edificis podria comportar delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públics

El delegat del govern espanyol, Enric Millo, en una imatge d'arxiu
El delegat del govern espanyol, Enric Millo, en una imatge d'arxiu | ACN
Redacció
23 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:04h
El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha avisat als directors d'instituts que no poden permetre actes vinculants amb el referèndum de l'1-O i els adverteix que podrien incórrer en responsabilitats "penals" si ho fan. Ho ha fet en una carta dirigida als directors dels instituts d'educació secundària, on diu que és el "deure" dels poders públics complir amb les resolucions del Tribunal Constitucional (TC), que recorda que va suspendre tant la llei del referèndum com la convocatòria d'aquest.

Per això, diu als directors que no poden portar a terme cap actuació, ni que sigui de forma "tàcita", que permeti l'ús dels edificis per a l'1-O i alerta que fer-ho podria incórrer en delictes de prevaricació, desobediència i malversació de fons públic. Afegeix que el compliment d'eventuals instruccions dictades per qualsevol autoritat política o administrativa "no els eximiria" d'aquestes responsabilitats.

Ensenyament: "No s'ha donat ni es donarà" cap instrucció

El Departament d'Ensenyament de la Generalitat ha respost al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que "no s'ha donat ni es donarà" cap instrucció a les direccions dels instituts perquè "cedeixin les claus o els codis d'accés als edificis" per fer el referèndum de l'1 d'octubre. El Govern surt així al pas de l'avís que Millo ha fet avui per carta als directors, segons el qual s'han d'abstenir de permetre actes vinculats a l'1-O a risc d'incórrer en "responsabilitats penals". L'executiu català ha puntualitzat que el referèndum "no posarà en risc" cap dels seus directors d'institut ni cap altre servidor públic i ha afegit que qui "realment està coaccionant i amenaçant" els funcionaris d'Ensenyament és el mateix Millo.

Des d'Ensenyament es considera "del tot inadmissible" que el delegat del govern espanyol utilitzi "barroerament" el decret d'autonomia de centres per "coartar i coaccionar de forma indiscriminada" les direccions dels instituts. Així mateix es recorda que aquest decret dota els equips directius d'autonomia en els àmbits pedagògic, organitzatiu i de gestió dels recursos humans i materials "posats al seu abast només en el marc del servei d'educació".

La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, s'ha adreçat avui als equips directius dels instituts de titularitat pública per explicar-los que té constància de la carta que els ha enviat el delegat del govern espanyol i per anunciar-los que ella mateixa li donarà resposta "en nom del Departament i de totes les direccions".