La Sindicatura Electoral passa el relleu als observadors internacionals per garantir l'1-O

El Govern demana que deixi pas a la junta electoral catalana i aquesta accepta, renuncia per la finalització dels seu treballs i fa efectiu el trasllat als experts internacionals, després de les multes imposades pel TC

Imatge d'una votació
Imatge d'una votació | Pere Pratdesaba
Redacció
22 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:43h
El Govern ha demanat als integrants de la Sindicatura Electoral de Catalunya que donin el relleu de la feina realitzada als observadors internacionals perquè segueixin analitzant el desenvolupament efectiu del referèndum de l'1 d’octubre. L'executiu català dona per finalitzada la seva tasca i ha agraït la feina realitzada per la Sindicatura i de tots i cadascun dels integrants de les cinc sindicatures de demarcació.

Al seu torn, la Sindicatura ha acceptat la petició, ha renunciat per la finalització dels seus treballs i ha fet efectiu el trasllat de la tasca realitzada a altres entitats d'observació. El Tribunal Constitucional (TC) va imposar aquest dijous multes d'entre 6.000 i 12.000 euros diaris als membres de la Sindicatura. Davant d'aquesta situació, el Govern ha denunciat "l'ofensiva autoritària" dels organismes político-judicials de l'estat espanyol contra un ens electoral escollit pel Parlament.

La primera missió internacional del referèndum està liderada per Daan Everts (Holanda), que està acompanyat per Charles Lasham (adjunt al cap de missió, del Regne Unit), Constance Kaplan (analista d'administració electoral, dels Estats Units), Cara Stern (analista polític, Estats Units), Khalil Zerargui (coordinador dels observadors de curta durada, de França) i Tomasz Blasiak (responsable de logística, de Polònia). La segona missió està liderada per Helena Catt (Regne Unit) i la conforma també John Caradog (analista polític, del Regne Unit), Michael Grange (analista de campanya, d'Irlanda) i Anne Grandvoinnet Serafini (analista de cens electoral, votació i escrutini, de França).