Els alcaldes d'Alcarràs i Seròs no es presenten a la citació de la Fiscalia

Sí que ho han fet, tot i que no han declarat, els alcaldes d'Almacelles, Alpicat, Torrefarrera i Rosselló, del PDECat, i l'alcaldessa d'Almenar, d'ERC

Redacció
22 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:41h
Imatge de l'alcalde de Torrefarrera, al davant del jutjat
Imatge de l'alcalde de Torrefarrera, al davant del jutjat | ACN
Nova tanda de compareixences d'alcaldes davant la Fiscalia de Lleida pel seu suport al referèndum de l'1 d'octubre. Aquest divendres estaven citats set batlles del Segrià però dos, els republicans Miquel Serra d'Alcarràs i Gabriel Pena de Seròs, no han volgut comparèixer, tal com va avançar NacióLleida. Sí que ho han fet, tot i que no han declarat, Josep Ibarz d'Almacelles, Joan Gilart d'Alpicat, Jordi Latorre de Torrefarrera i Josep Abad de Rosselló, tots del PDECat, i també l'alcaldessa d'Almenar, Teresa Malla, d'ERC, que ha estat la primera a les 10h. Tots han estat acompanyats de desenes de veïns dels seus pobles que els han donat suport a les portes dels jutjats amb banderes, pancartes i càntics. S'han arribat a reunit més de 200 persones, entre les quals el coordinador organitzatiu del PDeCAT, David Bonvehí, així com altres alcaldes i càrrecs d'aquesta formació i d'Esquerra Republicana. 

Com la resta d'alcaldes que han seguit el mateix camí, tots els qui han acudit aquest divendres a la citació s'han acollit al dret a no declarar. Joan Gilart i Josep Abad han comparegut davant de la policia judicial mentre que la resta ho han fet a Fiscalia.

A les deu estava citada l'alcaldessa d'Almenar, Teresa Malla, que ha afirmat que "no he de declarar res perquè no he fet res, només donar la veu al poble". Segons Malla, el fiscal li ha recordat que no pot cedir espais municipals per al referèndum però ella ha reiterat que "és el poble el que mana" i s'ha preguntat: "a aquestes altures qui ho para això?". D'altra banda, sobre la decisió dels seus companys de partit d'Alcarràs de Seròs de no comparèixer, l'alcaldessa d'Almenar ha dit que "la decisió era lliure i cadascú podia fer el que volgués, jo vaig decidir venir perquè no tinc por".

A les onze era el torns dels alcaldes d'Almacelles i Alpicat, Josep Ibarz i Joan Gilart respectivament. Ibarz ha explicat que s'ha negat a contestar les preguntes del Fiscal però sí les del seu advocat per explicar per què dona suport a l'1-O. Segons Ibarz, "no és lògic" que se citi els alcaldes però "nosaltres venim perquè som gent d'odre i ho fem amb tota llibertat". Tant Ibarz com Gilart han agraït el suport del veïns que s'han concentrat davant dels jutjats. "Només d'arribar les sensacions són molt bones i entres amb adrenalina carregada cap a dins", ha dit l'alcalde d'Alpicat. Gilart també ha comentat que "la policia judicial ha estat molt correcta" i que se li han adreçat en català.

Al punt del migdia han entrat l'alcalde de Rosselló, Josep Abad, i el de Torrefarrera, Jordi Latorre. A la sortida, Abad ha dit que "és trist que en la gran democràcia que tothom vol vendre els alcaldes ens haguem de veure en aquesta situació però quan veus aquest suport i aquesta força popular penso que ha estat un honor i si convé torno a entrar una altra vegada". Per Latorre, haver de comparèixer a la Fiscalia ha estat una "experiència inèdita i desagradable" perquè "no deixa de ser un òrgan que persegueix persones per suposades accions delictives, i nosaltres l'únic que hem fet és escoltar el poble". "Si per escoltar el poble hem d'acudir a Fiscalia ja poden començar a buidar les presons de delinqüents perquè els demòcrates no hi cabrem", ha conclòs l'alcalde de Torrefarrera.

Els alcaldes d'Alcarràs i Seròs no es presenten

Aquest divendres també estaven citats els alcalde d'Alcarràs a les 10h i Seròs a les 13h, però no s'hi han presentat. Miquel Serra ja ho va anunciar dimecres i justificava la seva decisió en el fet que "aquest òrgan judicial s'està extralimitant en les seves competències perquè per aquests fets ja hi ha un procediment judicial obert". Segons Serra, "la citació sota amenaça de detenció vulnera diversos articles del Conveni Europeu de Drets democràtics bàsics". A més, "les formes com la Policia Judicial ha enviat aquesta citació –a través d'un correu corporatiu a un correu electrònic genèric de l'Ajuntament i sense dirigir-se a la persona en qüestió- diuen molt poc de la serietat, rigor i credibilitat que aquestes actuacions estant tenint contra el poble de Catalunya en general", ha denunciat l'alcalde d'Alcarràs.

Gabriel Pena ha assegurat que les seves conviccions no li ha permès de col·laborar amb un acció que considera d'"opressió" cap als alcaldes i encara menys després de veure el resultat de les operacions policials i judicial d'aquest dimecres. El republicà ha insistit que ell només respon al mandat del Govern de Catalunya i que no pensa "claudicar".

El primer alcalde lleidatà que va plantar la Fiscalia va ser ahir dijous el de Bell-lloc d'Urgell (Pla d'Urgell), Carles Palau, que forma part de la candidatura Bell-lloc es Mou- Acord Municipal (BM-AM), vinculada a ERC.