Vilagrassa projecta un parc botànic d'ametllers per impulsar el seu turisme

Aquest diumenge el municipi celebra la catorzena Fira de l'Ametlla amb una cinquantena d'expositors i una vintena d'actes programats

Redacció
17 de setembre del 2017
Actualitzat a les 11:48h
Vilagrassa, a l'Urgell, aposta per donar projecció turística al cultiu estrella de la població, l'ametlla. Per això l'Ajuntament projecta la creació d'un parc botànic amb cinc-cents ametllers, acompanyat d'una aula pedagògica on s'exposaran les característiques i els usos del producte. El projecte té un pressupost d'uns 300.000 euros i està pendent de rebre una subvenció de la Generalitat per tirar endavant, segons ha explicat l'alcalde, Jordi Serés. El consistori, però, ja treballa per habilitar els accessos i l'aparcament. Aquest diumenge el municipi celebra la catorzena Fira de l'Ametlla amb una cinquantena d'expositors i una vintena d'actes programats.
 
El parc botànic s'ha projectat en uns terrenys municipals al carrer Sebastià Sala Bonastre, a la zona d'expansió del municipi. En aquesta plantació hi hauria diverses varietats i es podrien seguir totes les fases de l'ametller, des de la floració a la recol·lecció.

Segons l'alcalde, "a partir de l'ametller, volem generar una oferta de turisme familiar durant tot l'any, és a dir, que l'ametlla sigui el pretext per venir a Vilagrassa a passar almenys un dia". Serés ha recordat que aquest és un cultiu en expansió a la zona, especialment pels bons rendiments que dona a les noves zones de regadiu i "nosaltres volem difondre tots els seus vessants de forma divulgativa i lúdica".

El projecte turístic contempla també visites al centre de producció d'ametlles de Torrons Vicens on es podrà veure l'última tecnologia en contraposició al funcionament de la màquina trencadora dels anys 40 del segle passat que ha comprat l'Ajuntament.

Jordi Serés també ha explicat que l'edifici modular que s'ha plantejat per fer d'aula pedagògica es revestirà amb pedra per donar-li l'aspecte d'una cabana d'arquitectura popular. L'alcalde confia obtenir la resposta positiva de la Generalitat en els pròxims mesos i, un cop confirmada la subvenció, poder començar els treballs l'any que ve.

Nova edició de la fira, amb concursos i distincions

A la Fira s'hi pot trobar una mostra d'elaboradors de productes fets amb ametlles i també s'ha programat una esquitllada d'ametlles a mà i a màquina, demostracions de cuina i àpats populars, entre d'altres.

Un dels actes que cada any desperta més interès del públic és el tradicional concurs de pujar al campanar un sac ple d'ametlles amb una politja. Hi ha tres categories: els homes han de pujar 45 quilos el més ràpid possible, les dones 25 quilos i els infants, 10.

Com a novetat, aquest any el certamen acabarà amb la plantada de l'escultura d'un ametller elaborada en forja per un equip d'artesans ferrers. La idea és que cada any es pengin a les branques tantes ametlles com naixements hi hagi hagut al poble. D'altra banda, la fira distingirà el guitarrista Carles Trepat amb el premi Ametlla de Plata i l'actriu Mont Plans amb el guardó de Corriolaire major pels 25 anys de la sèrie Teresines SA de la Cubana.

Com a acte previ, aquest dissabte es va plantar un ametller que es convertirà en un símbol de l'amistat entre Vilagrassa i la Fuliola, també a l'Urgell.