Unió de Pagesos reclama que el Govern compensi als apicultors els danys de l'abellerol

Els problemes s'han agreujat per la sequera

Redacció
12 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:15h
Imatge d'un abellerol
Imatge d'un abellerol | Flickr
Unió de Pagesos reclama al Govern que estableixi les mesures necessàries per minimitzar els danys de l'abellerol al sector apícola, agreujats per la forta sequera d'aquest últim any, o bé compensi econòmicament aquests perjudicis, com va fer entre el 2005 i el 2013. A partir d'aquest últim any l'administració catalana ja no va obrir més convocatòries per aquest concepte, segons recorda l'organització agrària.

L'abellerol és un ocell protegit i que en anys calorosos com l'actual l'efecte sobre les abelles és més greu, ja que la seva presència les atemoreix quan aquestes necessiten sortir a buscar aigua per refredar l'arna. Els danys que provoca l'abellerol a l'apicultura són, sobretot, a causa de la inhibició del treball de les abelles, que no surten de les arnes i, per tant, hi ha una pèrdua de producció. El seu efecte depredador sobre l'abella reina pot suposar la pèrdua de l'arna.
La calor extrema d'aquest estiu ha provocat que s'hagi fos la cera de les abelles a zones com ara Extremadura. El govern autonòmic d'aquesta comunitat ha autoritzat els apicultors a aplicar mesures dissuassòries per minimitzar els danys, segons remarquen des de l'organització agrària.

El sector apícola d’Unió de Pagesos participarà a la concentració convocada pel sindicat, juntament amb Unió d'Unions, aquest dimecres a Madrid, davant de la seu del Ministeri d'Agricultura, per exigir mesures contra els danys de la fauna salvatge i perquè les administracions en facin una bona gestió. Els ramaders també reclamen més recursos per a la sanitat animal.

D'altra banda, el Departament d'Agricultura va publicar el 4 de setembre l'ajut de pol·linització corresponent al 2017, que reconeix que l'activitat apícola afavoreix la pol·linització, tal com havien reclamat des d'Unió de Pagesos. L'organització recorda que els apicultors el poden sol·licitar fins el 19 de setembre. De la pol·linització de les abelles en depèn un 84% de les espècies vegetals i un 70% de la producció d'aliments, segons el Parlament Europeu.