FiraTàrrega assoleix el 87% d'ocupació dels espectacles de sala amb unes 13.500 entrades venudes

La mostra ha comptat amb les propostes de 52 companyies i la presència de 937 professionals

Imatge d'un espectacle de la Fira Tàrrega
Imatge d'un espectacle de la Fira Tàrrega | ACN
Redacció
11 de setembre del 2017
Actualitzat a les 2:36h
La 37a edició de FiraTàrrega abaixa el teló d'una nova edició amb una resposta massiva del públic, que fins i tot va fer front a la pluja que va caure aquest dissabte al matí i que només va obligar a suspendre una sola funció. Pel que fa als espectacles de sala, han assolit un 87% d'ocupació de l'aforament amb unes 13.500 entrades venudes, segons l'organització. Durant quatre dies –del 7 al 10 de setembre- la capital de l'Urgell ha acollit les propostes de 52 companyies nacionals i internacionals, amb 261 sessions en 23 espais d'exhibició. 21 dels espectacles eren estrenes.

D'altra banda, el certamen ha registrat un total de 937 professionals de 512 entitats. D'aquests 599 són catalans, 182 de la resta de l'estat i 156 internacionals. Aquesta any la fira ha tingut la participació com a eix vertebrador i, segons el director artístic, Jordi Duran, "ha estat una edició amb molta ànima, amb artistes que ho han donat tot i que ha deixat molt bones sensacions a públic i programadors".
 
L'any passat es van vendre 14.450 entrades però l'ocupació dels espectacles es manté en el 87% perquè en aquesta edició els aforaments eren més petits i hi havia menys localitats a la venda, segons l'organització.

En tot cas, pel director de FiraTàrrega, les diferències no són significatives i ha recordat que el 75% de l'oferta de la mostra és de carrer, per tant, gratuïta. Jordi Duran ha destacat especialment tan la implicació dels artistes, alguns dels quals "s'han presentat en societat per primera vegada", com també del públic. "En una fira que apel·làvem a la participació, la gent s'ha bolcat en aquestes propostes, algunes controvertides perquè la fira som un espai de risc, que és el nostre actiu", ha assegurat.

També ha citat un "moment màgic" d'aquesta edició, quan aquest dissabte al migdia la companyia Ertza va continuar l'espectacle "Meeting Point" a la plaça Major malgrat la pluja amb un "públic compromès que no es va moure".

El director de FiraTàrrega ha comentat un any més el bon funcionament del vessant professional del certamen, que es manté com un "punt de referència" per a programadors i experts. Tot i que no hi ha dades definitives del nivell de contractacions que s'han tancat, "les sensacions són bones", segons Duran. La Llotja ha acollit un total de 53 expositors i 54 activitats, reunions i presentacions professionals.

Paral·lelament, unes 2.280 persones s'han allotjat a la zona d'acampada del certamen. Són menys que l'any passat perquè, en aquest cas, sí que la pluja va restar afluència a la instal·lació.

De la reivindicació de la participació a la relectura de l'espai públic

Aquest 2017 FiraTàrrega ha subratllat un dels principals actius de les arts de carrer, la participació. Per aquest motiu, ha anat més enllà en la lectura convencional d'aquest concepte i ha incidit de manera profunda en l'obertura de processos creatius, ha incorporat veus professionals externes, ha generat espais de reflexió i formació i ha donat la paraula a aquells que habitualment no la tenen. El leitmotiv de la participació segueix el trienni que subratlla els actius de les arts de carrer contemporànies, que va començar la passada edició amb la interculturalitat i que acabarà l'any vinent amb l'espai públic.