Turull apel·la des de Lleida a la «consciència personal i política de cadascú» per ajudar a votar l'1-O

Ho ha dit al costat de l'alcalde, Àngel Ros, que s'ha negat a col·laborar amb el referèndum

Redacció
10 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:12h
Turull, al costat de Farré i de Ros
Turull, al costat de Farré i de Ros | ACN
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, assegura que l'1 d’octubre es commemorarà en un futur igual que l'11 de Setembre i, davant d'aquesta convocatòria històrica, apel·la a la "consciència personal i política de cadascú" per decidir si ajuda a fer la votació o a impedir-la. Ho ha dit a l'acte institucional de la Diada a Lleida, al costat de l'alcalde, el socialista Àngel Ros, un dels qui ja ha dit que no cedirà locals pel referèndum. Segons Turull, el Govern farà de tot i més perquè el poble de Catalunya pugui decidir però cal que tothom es plantegi què farà l'1-O pensant si podrà mirar als ulls a les futures generacions. Un cop acabat el discurs, Ros no ha volgut fer declaracions per respondre Turull, només ha dit que no s'ha sentit apel·lat per les paraules del conseller i que té la consciència "tranquil·la".
El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha assegurat que aquest 11 de setembre, a més d'honrar el passat, s'ha de pensar en el present i el futur i "cadascú s'ha de preguntar: Què faràs l'1 d'octubre? Ajudar a votar o ajudar a impedir-ho?". En l'acte institucional de la Diada a Lleida, el conseller Turull ha exposat que "la història ens ha convocat i és un gran honor però també una enorme responsabilitat". Per això, "farem de tot i més i a la manera catalana, que és pacífica i democràtica, perquè el poble de Catalunya decideixi lliurement i democràticament".

Turull ha afirmat que l'11 de setembre el que commemorem també és "l'actitud de la gent a partir del dia 12 de voler recuperar la plenitud nacional". El conseller ha explicat que "moltes generacions sabien que ells no ho veurien, però van ser capaços de mantenir el pòsit i la consciència; van lluitar perquè sabien que un dia arribaria una generació que estaria a punt per recuperar la plenitud com a nació". "I aquesta generació som nosaltres", ha afegit Turull, qui ha subratllat que "a la nostra generació li pertoca decidir si volem aquesta plenitud i ho farem a la manera catalana i com es fa el segle XXI: votant".

Turull ha estat al costat de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, tant al discurs institucional com en l'atenció posterior als mitjans de comunicació. Ha estat aleshores quan se'ls ha preguntat si havien parlat de la logística del referèndum, un cop la Paeria ha respost oficialment al Govern que no cedirà espais municipals per a l'1-O. Tots dos han respost que no perquè només s'havien trobat per participar en l'acte institucional "amb una relació cordial", segons Ros. El conseller ha afegit que "les diferències no trenquen la cordialitat".

Tot seguit Ros ha pres la paraula per afirmar que, com cada any, la Paeria participa als actes amb motiu de la Diada organitzats pel Govern i la Diputació de Lleida i ha insistit que l'11 de Setembre "és la festa nacional de tots els catalans i catalanes sense cap exclusió, independentment de com veiem el futur del nostre país". Preguntat sobre com està la seva consciència política, en referència a les paraules de Turull, l'alcalde de Lleida només ha dit que "està tranquil·la".

D'altra banda, abans del parlament de Jordi Turull ha intervingut el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, que ha destacat el "context extraordinari" en què es vià aquesta Diada. Farré ha assegurat que malgrat l'actuació del TC "el Govern català ha reafirmat el seu compromís inequívoc amb el referèndum. El conflicte anunciat està servit. Res no serà ja igual a la política catalana i a l'espanyola".

L'acte institucional s'ha fet a l'entrada del pont llevadís del turó de la Seu Vella, on s'ha dipositat una corona de llorer. Durant la celebració la Coral l'Alzina d’Alcarràs ha interpretat el Cant de la Senyera i L’Emigrant i ha finalitzat amb el cant del Segadors.