Josep Cuní: «El procés ha fet saltar pels aires l'autocrítica dels mitjans»

El periodista obre els actes de la Diada a Lleida amb una conferència en la que ha criticat la connivència dels mitjans de comunicació amb la política que ha acabat amb aquells que "volem passar pel mig del foc creuat"

Àngel Ros i Josep Cuní, aquest dimecres
Àngel Ros i Josep Cuní, aquest dimecres | Paeria
06 de setembre del 2017
Actualitzat el 07 de setembre a les 0:23h
El periodista Josep Cuní ha estat l'encarregat d'obrir els actes de la Diada a la ciutat de Lleida amb una conferència sobre periodisme i país en la que s'ha despatxat contra la connivència dels mitjans amb les formacions polítiques que es mostren a favor o en contra de la independència. Al costat d'Àngel Ros, que ha lloat la seva figura i l'ha tractat d'"amic", Cuní ha carregat les tintes contra l'alineament polític dels mitjans, una situació que juga en contra de l'ofici de periodisme i d'aquells que, com ell, volen passar pel mig d'aquest "foc creuat" perquè "fem nosa".

El veterà periodista ha reivindicat el paper del periodista com un professional que fa preguntes "per explicar-li a la gent allò que li passa a la gent", una frase que ha manllevat d'Eugenio Scalfari, fundador del diari italià "La República", i que li ha servit per articular un discurs a favor de l'ofici i en contra de les pressions que acaben per configurar un escenari en el que els mitjans "assenyalen els traïdors a la pàtria".

"Els que volem passar pel mig d'aquest foc creuat fem nosa. Molts mitjans assenyalen els traïdors a la pàtria"


Davant d'una Sala de Sessions plena, Cuní ha defensat la llibertat i ha lamentat la pèrdua de la credibilitat dels mitjans convencionals, superats pels "alternatius" que contrasten poc i busquen l'impacte a les xarxes socials només per guanyar notorietat i audiència. "Aquest periodisme que ha triomfat gràcies a la forma sensacionalista de vendre el seu producte, troba la seva amplificació en la persecució de l'audiència a qualsevol preu, i en un concepte mal entès de la immediatesa. I aleshores difonen falses notícies que queden", ha assegurat el periodista, que també ha recordat que la política s'avé a fer aquest joc. 

​En aquest context, el que va ser líder dels "Matins de TV3" i de Catalunya Ràdio ha recordat l'excés d'informació que té la ciutadania actualment, i ha recomanat als diaris, les ràdios i les televisions que s'enfoquin en explicar el "com i els perquès" més que els "quès", accessibles per tothom a les xarxes, plataformes que, segons ha dit, desperten el periodista que tothom té dins. En aquesta tessitura, ha dit que "cal apostar per recuperar els valors bàsics i elementals del periodisme per superar la crisi del sector, com ho han fet diferents mitjans nord-americans, que han recuperat el periodisme de rigor, seriós, fonamentat i amb una gran capacitat de context perquè és l’única manera de donar-li valor per fer-lo compatible amb el món digital". 

El periodista, tot fent autocrítica, ha assegurat que la crisi de projecte i la pèrdua de l’objectiu és el que ha causat aquest estat de confusió. Citant Jefferson ha recordat que "no hi pot haver informació sense democràcia però no hi pot haver democràcia sense informació". "Cal tornar a fer periodisme en majúscules i cal recuperar la credibilitat per tornar a parlar a la ciutadania", ha emfatitzat Cuní.