La Paeria ofereix més de 5.400 places i 452 grups activitats per a la gent gran

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presentat la Guia d’Activitats per a la Gent Gran als membres de les 14 llars municipals que incorpora nous tallers i propostes formatives

Redacció
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 17:07h
Aquest dimecres s'ha presentat la guia
Aquest dimecres s'ha presentat la guia | Paeria
L’Ajuntament de Lleida ha presentat una nova edició de la Guia d’activitats per a la gent gran per al curs 2017-2018. La Guia ofereix un total de 5.416 places d’activitats físiques i esportives, noves tecnologies, prevenció i salut, desenvolupament personal, voluntariat i formatives, que s’iniciaran la setmana del 9 d’octubre i finalitzaran la tercera setmana de maig, dividint el període en dos semestres.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha presentat aquest dimecres totes les novetats que incorpora aquesta publicació que recull les activitats municipals per a la gent gran, les que es realitzen en col·laboració amb la Fundació La Caixa i, també, hi consten aquelles que cada llar organitza per als seus associats.

L’alcalde ha explicat que la guia s’elabora atenent l’interès i les propostes que fa la gent gran i, alhora, ha posat de relleu “estem oberts que vosaltres ens proposeu activitats que us puguin interessar per poder anar incorporant-les”. A més, Ros ha destacat que de les 23.500 persones que a Lleida tenen més de 65 anys, el 38% (8.972) són socis de les llars de la gent gran, la qual cosa demostra com és d’actiu i el nivell d’associacionisme d’aquest col·lectiu. 

A la Guia hi figuren un seguit d’activitats que cal destacar pel seu valor diferencial, o bé, perquè són activitats de nova incorporació:

Taller  d’horticultura  terapèutica:  L’horticultura  terapèutica és el procés d’utilitzar l’horticultura, les plantes i el seu cultiu com a instrument educatiu, socialitzador i terapèutic per desenvolupar o recuperar l’autonomia personal, integrant l’aprenentatge d’habilitats bàsiques, millorant el funcionament físic i cognitiu, abordant habilitats socials i incorporant hàbits de vida saludable. Aquest taller es realitza  a la Llar de Sta. Teresina, que disposa d’un pati exterior amb espai per ubicar les taules de cultiu. El curs passat hi van participar 10 persones.

Mou peça: els escacs han esdevingut una excel·lent eina pedagògica, intel·lectual, esportiva, lúdica i fins i tot, social i sanitària. Els escacs entre altres beneficis, permeten treballar la presa de decisions, millorar el pensament crític, planificar i fer previsions, millorar la concentració i el pensament lògic...... sempre des d’un enfocament lúdic. Taller impartit pel Gran Mestre Internacional d’escacs Josep Oms i el seu equip. Taller adaptat als diferents nivells de coneixement del joc dels participants. Es duu a terme a la Llar El Pilar.

Taller d’escriptura i expressió: en aquest  taller es treballa la creació literària per tal de cultivar l’expressió i la comprensió de les emocions en un col·lectiu com el de la gent gran, educada majoritàriament en entorns en què les emocions no s’expressaven. Es dóna un espai a totes les necessitats expressives dels participants, compartint vivències i idees. S’ofereix a la Llar de Democràcia.

Camina i fes salut: caminar és un dels exercicis més saludables i a l’abast de qualsevol persona. A més, si es fa en grup, s’afavoreixen també les relacions interpersonals. Aquesta activitat, conduïda per un voluntari sènior, consisteix en una caminada setmanal per la ciutat i per l’entorn més proper: l’horta.

Tallers d’equilibri estàtic: en col·laboració amb el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i amb el Departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Lleida que es programen a diferents llars.

Mes de les persones grans: a la Guia s’han inclòs els actes programats amb motiu del Dia Internacional de les Persones Grans que se celebra l’1 d’octubre.

Les activitats que s’inclouen a la Guia s’emmarquen en cinc grans blocs:

1.    Activitats físico esportives: adreçades a mantenir el bon estat  físic i psíquic de la gent gran.
2.    Noves tecnologies: pretenen facilitar l’accés de les persones grans a les noves tecnologies i sistemes de comunicació.
3.    Activitats de prevenció i salut:  per a promoure hàbits de vida saludable i prevenir situacions de risc per la salut física i/o psíquica de les persones grans.
4.    Activitats formatives: per impulsar la formació al llarg de la vida.
5.    Activitats de temps lliure:  conjunt d’activitats destinades a fomentar el lleu.