Unió de Pagesos es manifesta per exigir a l'Estat mesures per pal·liar la crisi de preus de la fruita de pinyol

L'organització agrària anuncia noves mobilitzacions per la Fira de Sant Miquel de Lleida i a Madrid, en el marc de Fruit Attraction

Redacció
06 de setembre del 2017
Actualitzat a les 14:58h
Imatge de la mobilització d'Unió de Pagesos
Imatge de la mobilització d'Unió de Pagesos | ACN
Mig centenar de pagesos arribats amb una quinzena de tractors s'han concentrat aquest dimecres davant la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida convocats per Unió de Pagesos per reclamar al Ministeri d'Agricultura mesures que ajudin a pal·liar la crisi de preus que des de fa quatre anys arrossega el sector de la fruita de pinyol. Entre altres, Unió de Pagesos insta el Ministeri a sol·licitar a Brussel·les que declari "urgentment" la situació de pertorbació de mercat i la reassignació de quotes de retirada per tal que estats com l'espanyol puguin assumir aquelles que quedin sense utilitzar en altres països productors.

UP també demana que s'articuli un ajut d'Estat que inclogui ajuts directes per superfície declarada i bonificacions fiscals, entre altres mesures. Així mateix, des d'Unió de Pagesos han anunciat noves mobilitzacions en defensa del sector de la fruita dolça coincidint amb la celebració de les fires de Sant Miquel de Lleida i Fruit Attraction de Madrid.
 
Unió de Pagesos ha dut a terme aquest dimecres una protesta davant la subdelegació del govern de l'Estat a Lleida amb l'objectiu de reclamar a la ministra d'Agricultura, Isabel García Tejerina, mesures per fer front a la crisi de preus de la fruita de pinyol, que porta els productors a una situació "insostenible" a l'estar venent préssecs i nectarines per sota de costos de producció. La concentració s'ha dut a terme finalment a la capital del Segrià després que l'organització agrària no rebés l'autorització del Ministeri per dur-la a terme a Madrid.

Per una banda, el sindicat agrari insta la ministra d'Agricultura a sol·licitar a la Comissió Europea (CE) que declari de forma "urgent" la situació de pertorbació de mercat per a préssecs i nectarines "després de quatre anys en una situació de crisi de preus en origen", cosa que permetria articular noves mesures a les implementades fins ara, tal com ja es va fer anys enrere per al sector de la llet., ja que "les articulades fins ara no són suficients", segons ha manifestat el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball.

En aquest sentit, UP vol que el Ministeri demani autorització al Consell de la Unió Europea per tal de poder articular una ajuda d'Estat que inclogui ajuts directes per superfície declarada en les sol·licituds d'ajuts directes de la PAC per als agricultors professionals o per a les explotacions agràries prioritàries. L'organització agrària també reclama bonificacions o la reducció de les quotes de la Seguretat Social dels autònoms vinculats a explotacions hortofructícoles.

D'altra banda, Unió de Pagesos demana a Tejerina que defensi davant la CE la reassignació, entre estats membres, de les quotes de retirada addicional, per tal que les no utilitzades per alguns països com ara Itàlia o Grècia les puguin utilitzar estats com l'espanyol. Caball ha recordat que les 19.550 tones de quota addicional autoritzades per la Comissió Europea a l'estat espanyol es van esgotar en un sol dia i que "els productors catalans només han pogut retirar el 60% de la quantitat sol·licitada".

UP també demana que es permeti l'atorgament de períodes excepcionals de carència de com a mínim un any d'amortització del deute amb entitats financeres públiques de l'administració de l'Estat i recuperar el nivell d'ajuts d'ENESA per a l'assegurança agrària per a fruiters. El sindicat també reclama al Ministeri d'Hisenda que revisi l'índex de rendiment net de les explotacions de fruiters no cítrics, en la declaració de la renda, amb les dades dels darrers anys. Una altra reivindicació passaria per reformar la llei de la cadena agroalimentària, introduint una nova definició de 'venda a pèrdues' que, a més de tenir present el preu de compra i venda, també incorpori els costos fixos i variabls de l'operador.

Finalment, Unió de Pagesos exigeix la posada en marxa d'un pla d'acció estatal de la fruita dolça que incorpori un pla d'arrencades i abandonament d'alguns conreus, així com la creació d'un observatori de preus de referència en origen de la fruita dolça, "que asseguri la transparència de preus als sector i a l'administració", segons ha dit Caball.

En finalitzar la protesta, que també ha comptat amb la participació de representants de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, representants d'UP han estat rebuts per la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, a qui han lliurat una carta perquè faci arribar les reclamacions del sindicat a la ministra Isabel García Tejerina i, a la vegada, aquesta a Brussel·les.

Noves protestes a la Fira de Sant Miquel de Lleida i a Fruit Attraction de Madrid

Durant la concentració d'aquest dimecres, Unió de Pagesos ha anunciat que prepara per a les properes setmanes noves mobilitzacions per exigir solucions a la crisi de preus que arrossega el sector de la fruita de pinyol. En concret, estan previstes coincidint amb la 63a Fira de Sant Miquel, que se celebrarà a Lleida del 27 de setembre a l'1 d'octubre, i amb Fruit Attraction, que tindrà a Madrid entre el 18 i el d'octubre.