verema

Unió de Pagesos preveu una davallada de producció de raïm del 30%

La sequera continuada durant tres anys ha comportat una producció inicial escassa arreu del país | El sindicat alerta d’un inici de collita amb preus baixos

per Redacció, 30 d'agost de 2017 a les 19:21 |
Una tractorada de raïm, la setmana passada a Batea. | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Unió de Pagesos estima que la producció de l'actual campanya de la verema a Catalunya disminuirà en un 29% respecte a la de l'any passat i alerta d'uns preus baixos en origen, semblants als del final de la campanya passada. Tot i que la verema encara està en curs, el sindicat estima una reducció mitjana del 25% de la producció a la zona del Penedès i del 30% a la Terra Alta i les comarques del Camp de Tarragona.

La sequera continuada dels últims tres anys ha comportat, a la major part de zones, una producció inicial de raïm escassa esta campanya. Les temperatures altes de finals de maig i de tot l'agost han afegit estrès hídric a moltes vinyes, fet que es traduïx en una disminució de la mida i el pes del raïm. Tots estos factors perfilen una verema 2017-2018 a Catalunya amb raïm de molta qualitat però escassa.


Les zones més afectades per la sequera han estat la Terra Alta, comarques del Camp de Tarragona i Alt i Baix Penedès. Les conseqüències de la sequera han estat força generalitzades, excepte en zones concretes com l'Alt Empordà, que podran tindre un augment d'entre un 15% i un 20% respecte la de l'any passat.

El Departament d'Agricultura ha valorat la producció definitiva de la campanya anterior en 401.509 tones, per sota de la mitjana de les cinc últimes campanyes, que se situa en 433.278 tones. D'esta manera, la campanya que ara comença, 2017-2018, es planteja realment escassa, amb unes 284.375 tones de raïm, un 29% menys que l'anterior en el conjunt del país.


D'altra banda, els preus que ja han començat a anunciar les principals empreses compradores de raïm i de vi catalanes se situen en el mateix nivell que els preus a final de campanya anterior. Unió de Pagesos denuncia que els preus anunciats no es corresponen a l'evident manca de producte del mercat, i recorda que la davallada de producció d'enguany ha estat generalitzada a la major part de països europeus com França i Itàlia per les gelades de finals de maig, i també a les zones productores del nord de l'Estat espanyol.

Tenint en compte esta situació, Unió de Pagesos demana a les empreses compradores que siguen coherents i apliquen les mateixes normes d'oferta i demanda que apliquen quan el mercat es troba abastit perquè la pagesia puga veure compensada la davallada de producció.


Cal tenir present que les empreses que compren raïm i vi van iniciar la campanya 2016-2017 amb preus entre un 15% i un 20% per sota del final de l'anterior, i que, d'altra banda, són els de partida de l'actual, segons informa el sindicat.

 

Participació