Fruita

La retirada de fruita acordada per Brussel·les es podrà començar a demanar dimarts

Les retirades tindran caràcter retroactiu des de passat 3 d'agost i el sector reclama més mesures per reactivar econòmicament els productors, molt castigats per la crisi de preus

per Redacció, 28 d'agost de 2017 a les 16:29 |
Imatge de la mobilització del passat divendres | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Ministeri d'Agricultura ha informat aquest dilluns al sector agrari que a partir de demà dimarts es podran començar a sol·licitar les retirades de fruita dolça de pinyol previstes en la quota de 20.000 tones acordada la setmana passada per la Comissió Europea. Segons ha explicat un dels assistents a la trobada, Pere Roqué, president d'Asaja Lleida, s'ha aprofitat la reunió per reclamar més mesures per reactivar econòmicament els productors, molt afectats per la crisi de preus que es remunta a fa tres anys amb el veto rus. Una d'aquestes passaria per un increment de subvenció de les pòlisses 2018. Cal recordar que el sector demanava que la quota de retirades de fruita fos de fins a 40.000 tones, de manera que tot i que valoren positivament la previsió de Brussel·les, la consideren insuficient.
La retirada de fruita es porta a terme per poder alleugerir el mercat ja que actualment les càmeres frigorífiques estan saturades de producte que es porta collint des del juny i això provoca que no hi hagi sortida de tot el que s'ha de collir ara. Pagesos catalans i aragonesos van portar a terme una gran mobilització divendres passat a Soses, on es va tallar en fins a tres ocasions l'autovia A-2 per mostrar el seu malestar. Tot i que celebren que Brussel·les autoritzi retirada de producte, consideren que és insuficient ja que hauria de ser de fins a 40.000 tones.


Pere Roqué ha destacat que aquestes primeres 20.000 tones de retirada s'han aconseguit ''gràcies a l'esforç'' de tot el sector ja que es porten a terme reivindicacions i protestes des del primer dia de la campanya de la fruita, ja que es preveia que la crisi de preus perduraria. Segons Roqué, els passos a seguir ara passen per sol·licitar la retirada i això s'ha de revisar per part del Departament d'Agricultura, que ha de certificar la quantitat de quilos i que aquests estiguin en bon estat. En aquest sentit, ha previst que en una setmana o deu dies es podria començar a materialitzar aquesta retirada.

Roqué ha plantejat als responsables del ministeri més mesures per fer front a la situació del sector com l'increment de subvenció de les pòlisses 2018 per part d'ENESA-Entitat Nacional de Seguros Agrarios (Pla d'Assegurances Agràries 2017). També altres com la bonificació de les quotes de la Seguretat Social d'Autònoms dels Agricultors Professionals des de l'1 de juny de 2017 a l'1 de juliol del 2018 i la bonificació de les quotes empresarials liquidades a final de mes en el mateix període o rebaixes fiscals de mòduls en la Renda 2017. Asaja també demana l'aplicació de crèdits a interès zero per pal·liar les pèrdues de la campanya 2017.


Des del sindicat JARC-COAG, també presents a la reunió a Madrid, s'ha demanat que les retirades siguin molt ''contundents i rigoroses'', per vetllar que la qualitat de la fruita retirada, tenint com a prioritat la fruita comercial envers la vella. La normativa europea és molt clara en aquest sentit i indica que només es pot retirar fruita per al consum.

 

Participació