La Paeria atén aquest estiu 896 temporers i 4.559 serveis a l'alberg

La campanya d'atenció a persones temporeres enguany ha centralitzat els serveis a l'antic convent de Santa Clara

Un grup de temporers esperant per inscriure's a l'oficina d'atenció social ubicada a l'antic convent de Santa Clara de Lleida
Un grup de temporers esperant per inscriure's a l'oficina d'atenció social ubicada a l'antic convent de Santa Clara de Lleida | ACN
Redacció
25 d'agost del 2017
Actualitzat a les 10:38h
La Paeria de Lleida ha finalitzat el projecte d'atenció i acollida a les persones que arriben a la ciutat durant la campanya de la fruita. Segons dades facilitades per l'Ajuntament, des que es va posar en marxa el 12 de juny s'han atès 896 persones, amb una mitjana diària de 12,6. L'antic convent de Santa Clara, on l'Oficina única d'atenció social ja es va ubicar l'any passat, ha centralitzat els serveis.

Entre altres, s'han comptabilitzat 4.559 pernoctacions, amb 736 persones diferents -el 82% dels demandants d'allotjament-. D'aquestes, 500 no tenien treball ni ingressos econòmics en el moment de gestionar el servei. S'ha de dir que el percentatge de persones allotjades s'ha reduït les últimes setmanes de la campanya. Destaquen els 3.941 sopars que s'han servit, els 2.052 serveis de dutxa o les 542 bosses d'aliments que s'ha repartit. Durant la campanya s'ha fet 2.271 entrevistes d'atenció social.

Accions en l'àmbit sociolaboral

El projecte ha incorporat enguany accions en l'àmbit sociolaboral, amb la col·laboració de la Fundació Pagesos Solidaris, i enguany s'ha habilitat nou un punt d'informació i orientació sindical, amb professionals de CCOO i UGT i el suport de voluntariat d'Esclat Pare Palau i tècnics municipals. El que s'ha pretès ha estat "assessorar sobre drets, la legislació laboral, riscos laborals o informació clau sobre denúncies i possibles vulneracions de drets".

El tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones, Xavier Rodamilans, ha remarcat l'ampliació dels horaris d'atenció social i el treball en xarxa que es fa amb les entitats que col·laboren en el projecte. Rodamilans ha destacat la capacitat del projecte d'atendre les necessitats, de donar suport i de conciliar determinades situacions que s'han generat aquest estiu, davant la demanda d'allotjament, que ha estat "molt alta" des de l'obertura de l'oficina única d'atenció social.

Perfil dels temporers

El perfil l'usuari és el d'un home de 26 a 46 anys, provinent majoritàriament de l'Àfrica Subsahariana i el Magreb –enguany ha arribat gent més jove-. El 56% dels temporers atesos han vingut per primer cop a Lleida davant l'oferta existent.

La Paeria desenvolupa el projecte d'atenció a temporers amb la col·laboració de les entitats ADRA, Càritas Diocesana, Creu Roja de Lleida, Esclat-Santa Teresina, Fundació Arrels-Sant Ignasi, Fundació Pagesos Solidaris, Fundació Jericó, Troballes i l'Associació Antisida de Lleida, a més de les entitats esmentades per al servei informatiu sociolaboral i de salut. Al marge dels professionals del sector, hi participen unes 150 persones voluntàries.