Tàrrega inicia els treballs per fer visible una torre medieval al nucli antic

Arqueòlegs municipals retiren l'arrebossat de façanes de dos immobles de la plaça Urgell

Treballs a la torre medieval de Tàrrega, entre el carrer Urgell i la plaça Urgell
Treballs a la torre medieval de Tàrrega, entre el carrer Urgell i la plaça Urgell | ACN
Redacció
25 d'agost del 2017
Actualitzat a les 9:37h
Aquest dijous s'han iniciat els treballs a Tàrrega per poder fer visible la torre medieval defensiva que es va localitzar en una cantonada de la plaça Urgell, al nucli antic de la població. Les obres consisteixen a repicar les façanes de dos immobles que es van bastir aprofitant la fortificació, retirant l'arrebossat que emmascara la torre. L'estructura formava part del Portal d'Urgell, que data del segle XIV, i era un dels quatre accessos antics principals de la vila.

Els arqueòlegs del Museu Comarcal de l'Urgell - Tàrrega s'encarreguen de la primera fase dels treballs, que deixarà al descobert fins a dos metres d'alçada d'aquest significatiu element patrimonial. Posteriorment, a partir de la tardor, una empresa especialitzada continuarà les tasques fins a arribar als 6 metres d'alçada.

L'Ajuntament ha aprovat un conveni de col·laboració amb els titulars dels dos immobles en els quals es van localitzar les restes de la talaia, al carrer Urgell 37 i la plaça Urgell 1. Els baixos de la torre van sortir a la llum el passat febrer a causa d'una reforma que es feia en aquesta zona.

El regidor de Cultura, Raül Palacios, Tàrrega posa així en valor un significatiu element arquitectònic del seu passat. La descoberta es considera un fet excepcional, ja que de l'antic traçat de la muralla medieval de Tàrrega no ha perdurat cap torre visible des del carrer. Val a dir que la capital de l'Urgell conserva part d'una altra torre a la plaça del Carme però es troba a l'interior de dos establiments i no és visitable des de l'exterior.