Optimisme de cara als preus per la caiguda de producció de poma i pera a Europa

Les previsions parlen d'una davallada del 21% en la producció de poma i d'un 1%, en la de pera en relació amb l'any passat

Redacció
10 d'agost del 2017
Actualitzat a les 17:43h
El director de  WAPA, Philippe Binard, durant el congrés Prognosfruit 2017
El director de WAPA, Philippe Binard, durant el congrés Prognosfruit 2017 | ACN
El sector de la fruita de llavor encara aquesta campanya de comercialització amb optimisme pel que fa a preus, tenint en compte una caiguda de la producció al conjunt de la Unió Europea a causa de afectacions meteorològiques. En concret, per aquesta campanya es preveu una davallada del 21% en la producció europea de poma respecte a la passada, fet que hauria de comportar un incrementar els preus, segons Afrucat. En el cas de la pera, s'estima un 1% menys de producció.

La varietat més afectada en volum per aquest descens serà la Conference, sobretot a Bèlgica i Holanda, cosa que hauria d'afavorir una comercialització "més fluida" i uns preus "més dignes", tenint en compte que la Conference és la pera que, amb diferència, més es produeix a la UE. Des d'Afrucat no preveuen un 'efecte contagi' en poma i pera dels baixos preus que estan rebent actualment els productors estatals de fruita de pinyol, ja que mentre la campanya de comercialització de préssecs i nectarines és molt més curta, la de fruita de llavor s'allarga uns deu mesos i ja es pot conservar en càmera.

Segons les dades fetes públiques aquest dijous en el congrés internacional Prognosfruit, que se celebra a Lleida, les previsions de collita europees de poma d'aquesta campanya seran de 9.343.000 tones, un 21% més baixes que les de la passada i un 23% inferiors a la mitjana dels últims tres anys. La major productora europea de pomes, Polònia, serà també la més afectada amb un descens del 29% en la seva producció. Per varietats, la poma que cau més en volum és la Golden, que perd un 18% de la seva producció.

Optimisme per la caiguda de producció

Aquesta caiguda de la producció fa encara la campanya de comercialització de poma amb optimisme entre el sector pel que fa a preus, ja que fa pensar què es podrà gestionar millor l'oferta i obtenir preus més alts. També s'estima una millora en les cotitzacions en el cas de la poma destinada a indústria, segons ha manifestat el director general d'Afrucat, Manel Simon.

En el cas de l'estat espanyol, s'estima per aquesta campanya una producció de poma de 474.000 tones, un 4% per sota de la passada, segons s'ha donat a conèixer aquest dijous en el marc de Prognosfruit 2017. A Catalunya, la producció se situarà entorn de les 284.790 tones, un 7% per sota de la campanya anterior, dada que ja van avançar fa unes setmanes Afrucat i el Departament d'Agricultura.

Pel que fa a la pera, les previsions per aquesta campanya situen la producció europea en les 2.148.000 tones, un 1% inferior a la passada i un 8% per sota de la mitjana dels tres darrers anys. La varietat de pera més afectada en volum per aquest descens serà la Conference, sobretot a Bèlgica i Holanda -principals productores de pera Conference del continent- a causa d'inclemències meteorològiques. A l'estat espanyol, es preveu una collita similar a l'any passat en pera, amb una producció estimada de 312.000 tones i un 3% inferior en Conference. Tal com també van anunciar Agricultura i Afrucat fa uns dies, la previsió de pera per a Catalunya serà d'unes 139.970 tones, un 1% superior a la campanya passada.

Bones previsions

Segons Manel Simon, aquesta diferència en les previsions de pera respecte a Bèlgica i Holanda "ens ha de permetre aprofitar la conjuntura perquè el comerç sigui més fluid i els preus més dignes". Per la seva banda, el director de l'Associació Mundial de la Poma i la Pera (WAPA), Philippe Binard, ha manifestat que "les dades fan preveure un panorama amb un equilibri profitós per a tothom sense perjudici del consumidor".

Les conseqüències del veto rus han portat als països productors a obrir nous mercats, focalitzant les noves exportacions cap a l'Àsia i Sud Amèrica, segons han recordat Binard i Simon en el marc del congrés mundial més important de poma i pera, Prognosfruit, que se celebra fins divendres a Lleida organitzat per Afrucat i World Appe and Pear Association (WAPA).

Aquest dijous s'han presentat en primícia les previsions de collita europees de poma i pera per a la campanya 2017 i durant el congrés també s'analitzaran els mercats mundials en relació a aquestes varietats de fruita dolça. Prognosfruit 2017 compta amb la participació d'uns 300 congressistes de tot el món i amb la presència dels principals experts internacionals del comerç de la fruita dolça de llavor així com dels analistes de tendències de mercat més prestigiosos.