Professionals sanitaris donen consells sobre la calor a les piscines de Cappont

Han repartit protecció solar i ventalls entre els banyistes i han recordat la necessitat d'una correcta hidratació, especialment quan el sol és molt intens

Els nens han rebut consells sobre la calor
Els nens han rebut consells sobre la calor | Departament de Salud
Redacció
09 d'agost del 2017
Actualitzat a la 1:57h
Professionals i tècnics de l'Agència de Salut Pública de Catalunya a Lleida (ASPCAT) i del CAP Cappont s'han apropat aquest dimarts a les piscines del barri de Cappont de Lleida per donar consells en cas de cop de calor i com prevenir els efectes del sol i de les onades de calor.

Durant tot el matí, els professionals sanitaris, amb vestit de bany d'època, han atès desenes d'usuaris de les instal·lacions municipals en el marc d'aquesta activitat de salut comunitària organitzada per l'ASPCAT i el CAP de Cappont, gestionat per l'Institut Català de la Salut (ICS), amb el suport de l'Ajuntament de Lleida.

Els professionals han posat èmfasi en la conscienciació sobre els efectes del sol, per aquest motiu, han lliurat mostres de protecció solar de factor 50 cedides per oficines de farmàcia de Lleida. També han repartit ventalls que contenen informació i consells, díptics amb informació per evitar accidents en piscines i platges i han recordat la necessitat d'una correcta hidratació, especialment quan fa molta calor. 

Teresa Hernández, coordinadora de Promoció i Salut Comunitària a Lleida i Alt Pirineu i Aran de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, ha destacat que la idea de l'activitat va sorgir dels mateixos professionals del CAP de Cappont i que "l'objectiu és minimitzar els efectes negatius de les onades de calor sobre la salut de la població informant-los d'una manera planera i divertida". 

Des de fa anys, s'han descrit els efectes negatius de les variacions tèrmiques sobre la salut. La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, especialment en els grups més vulnerables. Hernández ha detallat que durant l'activitat entre els usuaris de les piscines, s'ha incidit en què cal una especial atenció a la gent gran, els nadons, persones amb patologies cròniques, les que prenen medicació o les que viuen en condicions socials precàries. Els professionals sanitaris també s'han adreçat als nens i joves per conscienciar-los en les bones pràctiques en aquest àmbit durant els mesos d'estiu. 

Els infermers Aránzazu Nieto i Jordi Martínez, per la seva banda, han explicat que el projecte va sorgir en notar un augment de visites al CAP amb erupcions solars i altres efectes de la calor i en detectar una falta de conscienciació sobre la protecció solar. I han afegit que "també volem que la població conegui més els professionals de la infermeria, que ens vegin com una part activa de la seva salut, que poden acudir a nosaltres no només per curar, sinó també per prevenir".

Per la seva banda, l'alcalde accidental de Lleida, Xavier Rodamilans, ha remarcat la importància de dur a terme activitats com aquesta i ha recordat que "la Paeria sempre estarà al costat dels professionals de l'atenció primària", en aquest cas, del CAP de Cappont, ja que "ells són la primera línia d'atenció a l'usuari i els que treballen en la salut comunitària".