Serret trasllada a Brussel·les la necessitat d'ampliar la retirada de fruita dolça

La consellera continuarà insistint perquè des del Ministeri es faci arribar al comissari Hogan aquesta proposta i s'habilitin, si fes falta, les mesures amb caràcter retroactiu

Meritxell Serret
Meritxell Serret | Adrià Costa
Redacció
09 d'agost del 2017
Actualitzat a la 1:45h
La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, s'ha desplaçat aquest dimarts a Brussel·les per demanar a la Comissió Europea (CE) la retirada de 40 milions de quilos de fruita dolça "amb la màxima celeritat possible", ja que "són mercats molt ràpids amb un producte molt perible". 

"Volem prevenir al màxim que continuïn baixant els preus i crear una barrera psicològica que permeti donar calma als mercats i, per tant, que no baixin més les rendes dels nostres productors que en els darrers anys estan patint crisis consecutives", ha afirmat Serret. Així mateix, la consellera s'ha compromès a continuar insistint perquè des del Ministeri d'Agricultura es traslladi al comissari europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural, Phil Hogan, aquesta proposta i s'habilitin, si fes falta, les mesures amb caràcter retroactiu. 

La consellera d'Agricultura ha encapçalat una delegació de l'Associació de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH) que s'ha reunit amb diferents responsables de la direcció general d'Agricultura de la CE, entre altres, el cap adjunt de la Unitat d'Horticultura, Rudy van der Stappen. L'objectiu de la trobada era transmetre i fer evident la situació "extrema" que està vivint el sector fructícola i posar sobre la taula tota una sèrie de mesures per poder-hi fer front a curt termini.

La retirada de les existències és una mesura que té la Unió Europea (UE) per estabilitzar els preus, que en les darreres setmanes en el cas de la fruita de pinyol no deixen de baixar, motivats per un excés d'oferta com a conseqüència encara del veto rus i d'un augment de la producció, i que s'ha agreujat pel recent tancament unilateral de la fronteres de la Unió Duanera d'Euroàsia, principalment de Bielorússia, a partir d'una barrera tècnica sanitària, que ha fet trontollar els mercats de préssec i nectarina, no només de Catalunya sinó també a altres regions com ara a Aragó i de països com és el cas d'Itàlia i Grècia.

La consellera Meritxell Serret també s'ha compromès a continuar insistint perquè el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) traslladi al comissari Phil Hogan aquestes mesures de la manera més ràpida possible i habilitant, si fes falta, mesures amb caràcter retroactiu com s'havia fet en altres anys, tal com ha proposat Afrucat.

A la trobada també hi han participat membres de l'Associació de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH), representants del Centro Servizi Ortofrutticola (CSO) de Bolonya, de l'Appellation d'Origine Protégée (AOP) de França i d'Afrucat de Catalunya.