​UP exigeix al ministeri d'Agricultura que aturi la crisi de preus de la fruita dolça anant a la CE

L'organització reclama la declaració de pertorbació de mercat i ampliar en un mínim de 40.000 tones la quota de retirada de préssecs i nectarines prevista per a l'estat espanyol

Redacció
08 d'agost del 2017
Actualitzat a les 16:48h
Unió de Pagesos (UP) ha exigit durant la reunió mantinguda aquest dimarts amb representants del Ministeri d'Agricultura que l'estat espanyol actuï davant la Comissió Europea perquè, davant la crisi de preus del sector de la fruita dolça "s'apliquin els mecanismes europeus previstos per a períodes de pertorbació greu de mercat", tenint en compte que "el preu percebut pels productors respecte a la mitjana de les darreres cinc campanyes en préssecs i nectarines ha caigut en més del 40%". En concret, l'organització agrària reclama la declaració, pel procediment d'urgència, de la pertorbació del mercat dels préssecs i nectarines, un mecanisme ja previst per l'Organització Comuna de Mercats (OCM) dels productes agraris. D'altra banda, Unió de Pagesos ha instat els responsables ministerials a sol·licitar també a Brussel·les un increment de 40.000 tones, com a mínim, de la quota de fruita de pinyol prevista per a l'estat espanyol.

A més d'aplicar les excepcions previstes en l'article 222 de l'OCM dels productes agraris, Unió de Pagesos vol que durant el període que duri l'actual desequilibri en el mercat, Brussel·les atorgui als països productors de la UE ajuda financera per a operacions de retirada addicionals a les previstes al Reglament Delegat (UE) 2017/1165 de la Comissió, de 20 d'abril del 2017. Aquest reglament estableix, amb caràcter temporal, mesures excepcionals d'ajut als productors de determinades fruites fins a la quantia que permeti superar l'actual situació de desequilibri greu, i que a l'estat espanyol han d'assolir com a mínim les 40.000 tones en préssecs i nectarines, segons UP.

Unió de Pagesos ha recordat als representants del Ministeri d'Agricultura que els preus percebuts pels productors en les darreres quatre campanyes han comportat una crisi econòmica "de gran magnitud" entre la pagesia i el món rural de les zones productores. L'organització recorda que la situació va començar amb una "mala campanya el 2014", la qual es va agreujar coincidint amb la prohibició de les importacions de fruites i hortalisses, entre altres productes, procedents dels països de la Unió Europea a la Federació Russa, establerta l'agost del 2014 pel govern rus, i que enguany s'ha vist ampliada amb les barreres comercials fitosanitàries establertes a la Unió Duanera Euroasiàtica (Armènia, Bielorússia, Federació Russa, Kazakhstan i Kirguizistan).

Tot i les mesures excepcionals establertes per la Comissió Europea per a la campanya 2017 per fer front a la situació generada pel veto rus, des d'Unió de Pagesos consideren que l'evolució dels preus de l'actual campanya "mostra clarament que es donen les circumstàncies previstes a l'Organització Comuna de Mercats dels productes agraris per declarar i adoptar mesures per evitar la greu pertorbació del mercat en préssecs i nectarines".

El sindicat ha recordat als representants ministerials que tant l'estat espanyol com la Comissió Europea van actuar en la pertorbació de mercat de la llet l'any passat. "No obstant això, per a una producció mediterrània com la de préssecs i nectarines, de nou, com l'any 2014, els màxims responsables de l'executiu de la Unió Europea (UE) i de l'estat espanyol han marxat de vacances", lamenten des de l'organització. Per Unió de Pagesos, "aquesta actitud discrimina el sector sense cap justificació", la qual cosa "comporta deixar absolutament desprotegits els productors europeus".