La Paeria administra 5.300 dosis de vacunes a les escoles

El programa de Salut Escolar Municipal inclou el control del compliment del calendari vacunal, l'administració de les dosis i diversos programes d'educació per a la salut

Redacció
07 d'agost del 2017
Actualitzat a les 22:23h
Imatge de part del govern de la Paeria
Imatge de part del govern de la Paeria | Àlvar Llobet
L'Ajuntament de Lleida, a través de l'àrea de Salut Pública, ha administrat 5.300 dosis de vacunes aquest curs escolar 2016-2017. L'equip municipal de salut escolar s'encarrega d'administrar les vacunes d'acord al calendari vigent de vacunacions sistemàtiques a partir dels 11 anys, que estableix el Departament de Salut. 

És fa als alumnes de 6è d'educació primària i de 2n d'educació secundària obligatòria, de 53 centres educatius de la ciutat, prèvia autorització dels pares o tutors. En concret, les dosis repartides aquest curs han estat 2.319 contra l'hepatitis A; 428 contra la varicel·la; 904 contra el virus del papil·loma humà; 1.272 contra la meningitis C i 377 d'antitetànica i antidiftèrica. El programa de Salut Escolar Municipal de la Paeria inclou el control del compliment del calendari vacunal, l'administració de les dosis i diversos programes d'educació per a la salut, com ara l'Esmorzar saludable o la Higiene dels sentits i de la son. 

El tinent d'alcalde i regidor de Polítiques per als Drets de les Persones de l'Ajuntament de Lleida, Xavier Rodamilans, ha remarcat l'evolució i millora de la cobertura vacunal en la població infantil i ha insistit en la conveniència de vacunar, ja que "es protegeix contra malalties mortals". "En països desenvolupats, amb la majoria de la població vacunada, s'ha aconseguit eradicar malalties que anys enrere eren comunes", ha assenyalat. Rodamilans assegura que "les vacunes salven vides i que els beneficis i avantatges superen els escassos riscos".

El Departament de Salut determina el calendari vacunal i subministra les dosis. L'equip municipal s'encarrega d'injectar-les i de fer-ne el control i el seguiment corresponent. Dins del programa de Salut Escolar Municipal de la Paeria, l'equip de salut escolar fa el seguiment del calendari de vacunacions sistemàtiques als pàrvuls de 4 anys i nouvinguts. Si la vacunació no és la correcta, s'informa la família de la necessitat de consultar amb el pediatra.

El Pla Municipal de la Salut de Lleida és un compromís de la Paeria en polítiques públiques de protecció i impuls de la salut. Preveu el desenvolupament d'accions preventives individuals als escolars, potenciant determinats aspectes de medicina preventiva i d'educació sanitària, tenint en compte el marc escolar per crear actituds i hàbits propis d'un comportament saludable. El curs 2016-17 ha proposat als centres escolars diversos programes d'educació per a la salut entorn dels àmbits de la higiene dels sentits i de la son, la sexualitat i afectivitat, la prevenció d'accidents infantils, l'esmorzar saludable i trastorns de la conducta alimentària.

Aquests programes tenen com a objectius incorporar l'educació per a la salut a l'escola per assolir una actitud positiva dels integrants de la comunitat educativa i estimular l'adquisició d'hàbits saludables als escolars. A més, estableix col·laboració entre el personal docent i els tècnics municipals.