​Afrucat proposarà a Brussel·les que la fruita de pinyol quedi fora de les normes de la competència

L'entitat, el Departament d'Agricultura i l'AREFLH es reuniran dimarts amb la Comissió Europea per reclamar l'activació de mesures "urgents" per a la campanya

Redacció
04 d'agost del 2017
Actualitzat a les 17:19h
La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, representants de l'Associació Empresarial de la Fruita de Catalunya (Afrucat) i de l'Assemblea de les Regions Europees productores de Fruites, Llegums i Hortalisses (AREFLH) es reuniran el pròxim dimarts amb la Comissió Europea per analitzar la situació que viu la campanya de fruita de pinyol i sol·licitar mesures que reactivin el mercat i alleugereixin la pressió sobre els preus. Des d'Afrucat, reclamaran un increment de la quota de retirada del reglament de mesures extraordinàries d'entre 30 i 40 milions de quilos de préssecs i nectarines i també sol·licitaran a la CE que permeti que la fruita de pinyol, "de manera excepcional", quedi fora de les normes de la competència.

Aquesta proposta "permetria a la Comissió adoptar mesures més contundents i impediria la venda de la fruita per sota del seu cost de producció", segona ha manifestat el director general d'Afrucat, Manel Simon.

Des d'Afrucat plantejaran propostes a aplicar a curt i d'altres a mig-llarg termini. "Mentre que les de mig-llarg termini es basen en la gestió de la producció i no solucionarien la campanya actual, les mesures a curt tenen com a únic objectiu millorar les cotitzacions de la present campanya", ha remarcat Simon.

El director general d'Afrucat ha explicat que en aquests moments "les nostres peticions es focalitzen en l'increment de la quota de retirada del reglament de mesures extraordinàries d'entre 30 i 40 milions de quilos de fruita de pinyol", i en demanar a la Comissió que permeti que la fruita de pinyol, "de manera excepcional", quedi fora de les normes de la competència.

Les mesures a mig-llarg termini que proposa Afrucat se centren en polítiques europees "actives i amb dotació pressupostària" per incrementar el consum i la internacionalització, la regulació de l'oferta a través de la limitació de noves plantacions i un pla d'ajut a les arrancades o abandó de la producció, orientat a les varietats o productors no competitius o no rendibles.

D'altra banda, Simon reconeix la responsabilitat que la circumscripció econòmica atorga a Afrucat i, en aquest sentit, ha expressat el compromís de l'associació de treballar conjuntament amb la resta d'agents per a la vertebració del sector i per aconseguir "fortalesa i autonomia" en temes com ara la promoció i l'I+D.

Aquest divendres, Afrucat també ha participat en la reunió amb el Ministeri d'Agricultura i el FEGA on, segons ha informat l'associació, s'ha aconseguit el suport del Ministeri per a l'increment de retirades que se sol·licitarà a Brussel·les. En la reunió, els responsables ministerials han instat a acabar de gastar les 7.000 tones de quota via programes operatius que encara queden per a la retirada benèfica a indústria.