fruita

​Front comú entre Agricultura i el sector frutícola per sol·licitar la declaració de pertorbació de mercat a la UE

El departament demana al Ministeri una ampliació de retirada d'un mínim de 20 milions de quilos de préssec i nectarina

per Redacció , 2 d'agost de 2017 a les 08:22 |
Reunió de la Taula Agrària, amb Meritxell Serret | Agricultura
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 d'agost de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Departament d'Agricultura i el sector fructícola han acordat sol·licitar la declaració de pertorbació de mercat a la Unió Europea a través del Ministeri d'Agricultura, amb motiu de l'agreujament que ha implicat el tancament de les fronteres de Bielorrússia. L'acord es va prendre en el marc de la Taula Agrària celebrada aquest dimarts amb caràcter d'urgència per tal de debatre propostes de suport al sector de la fruita dolça, en la que van participar representants d'Unió de Pagesos, JARC-COAG, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i també l'associació d'organitzacions de productors de fruita Afrucat.

Paral·lelament, la conselleria va informar al sector que també ha demanat al Ministeri l'increment de l'assignació de la quota de retirada de préssec i nectarina en un mínim de 20 milions de quilos més, prevista pel reglament de mesures extraordinàries per intentar pal·liar els efectes del veto rus.


Aquest increment de quota de retirada de préssec i nectarina que es demana pretén assolir una quantitat que sigui "suficient" i redueixi la pressió que estan patint els preus de la fruita de pinyol d'aquest estiu, ja que les quotes establertes inicialment del préssec i la nectarina es van esgotar el primer dia que van ser activades.

Durant la reunió, Agricultura també va informar que s'està actuant de manera coordinada amb la conselleria d'Agricultura i Alimentació del govern d’Aragó perquè també sol·liciti aquestes mesures al Ministeri. En aquest sentit, es va acordar amb el sector cooperar amb l'Associació de les Regions Europees Hortofructícoles (AREFLH) perquè arribin aquestes demandes a la Comissió Europea.


Segons el departament, tots els membres de la Taula Agrària van convenir que les crisi de preus consecutives d'aquests anys tenen efectes de tipus estructural, i van acordar la creació d'un grup de treball per impulsar un Pla estratègic pel sector fructícola català, amb accions a curt, mig i llarg termini, que permeti estructurar i projectar el sector cap al futur per donar confiança als productors. El Departament d'Agricultura també es va comprometre a impulsar un estudi amb l'IRTA que avaluï amb el sector un possible nou Pla de reconversió de les plantacions de fruita dolça. 

D'altra banda, aquests propers dies el sector es reunirà en el marc de la circumscripció econòmica per concretar mesures i formular per superar l'actual situació crisi que viu el sector. Així mateix, en el marc d'aquesta trobada, el departament ha emplaçat al sector a activar totes les mesures que des de la finalització de la campanya anterior Agricultura ha estat treballant, conjuntament amb el sector. La posada en marxa d'eines com ara les circumscripcions econòmiques, que permeten l'extensió de norma, o l'Observatori de preus de la fruita han d'ajudar a afavorir la comercialització i la transparència en la formació de preus al sector, segons el departament.


Finalment, Agricultura va recordar al sector la possibilitat d'acollir-se a les línies d'avals i garanties que ofereix l'Institut Català de Finances a aquelles explotacions amb dificultats financeres.

 

Participació