Arnaldo Otegi, sobre el procés: «Euskadi no ha estat capaç de fer el mateix que Catalunya»

El líder abertzale omple el Teatre Principal de Lleida en un debat amb Joan Tardà en el que ha carregat contra un Estat espanyol al que "li aniria bé la violència" | El diputat d'ERC pronostica que el Govern de Puigdemont patirà i que caldrà respondre massivament al carrer

Joan Tardà i Arnaldo Otegi, a Lleida
Joan Tardà i Arnaldo Otegi, a Lleida | Àlvar Llobet
26 de juliol del 2017
Actualitzat el 27 de juliol a les 2:57h

Arnaldo Otegi ha encès en els darrers dies les passions polítiques dels unionistes lleidatans, que han afilat el verb contra ell per venir a Lleida convidat per l'ANC a "alliçonar" sobre democràcia al costat del diputat d'ERC, Joan Tardà, l'sparring de luxe que li ha servit al basc aquest dimecres per defensar el procés sobiranista de Catalunya, que ha de ser "pacífic i amb un somriure". 

El vell i rònec Teatre Principal de la capital de Ponent s'ha omplert per presenciar l'esgrima dialèctica entre els dos polítics, desimbolts davant d'un públic procliu a l'aplaudiment i la rialla i entregat a la causa independentista catalana i basca. Amb un punt d'autocrítica, Otegi ha arrencat carregant els neulers contra un govern espanyol "que tractarà d'impedir el referèndum" i al que li "aniria bé la violència als carrers", alhora que ha lamentat que Euskadi "no hagi estat capaç de fer el procés que ha iniciat Catalunya". En aquesta línia, ha indicat que des de País Basc es veu amb "enveja sana" el projecte polític català, del que, ha dit, "n'estem aprenent molt".

Arnaldo Otegi: "Espanya ja no pot utilitzar els mètodes dels anys 30"

Otegi ha indicat que el procés endegat per la Generalitat afecta les llibertats nacionals d'Euskadi, una màxima que ha arrodonit Tardà quan ha assegurat que li recorden que Catalunya "ha de deixar la porta oberta". Segons el líder basc, Espanya està calibrant les mesures per frenar el procés atès que "no pot utilitzar mètodes dels anys 30 ja que la comunitat internacional està mirant", i ha tirat d'ironia sobre el tema de les urnes; "Que Espanya intercepti un camió de perilloses urnes seria digne d'una escena de Mortadelo y Filemón". Otegi s'ha mostrat convençut que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "no s'arronsarà si és inhabilitat".

Interromput en nombroses ocasions pel públic, Otegi ha criticat amb duresa el PNB, a qui ha titllat de "major ambaixador d'Espanya al món" pel seu pacte amb el PP, i al fil d'aquesta questió, l'exportaveu de Batasuna ha indicat que el concert econòmic del País Basc no és possible que sigui aplicat a Catalunya perquè "Espanya seria inviable econòmicament".

Joan Tardà: "El Govern de la Generalitat patirà"

Tardà ha reconegut que l'executiu de Mariano Rajoy "farà patir" el Govern català amb accions que hauran de rebre una resposta ciutadana massiva als carrers. El republicà ha admès que s'ha perdut la batalla per aconseguir que Espanya accepti la seva plurinacionalitat, una màxima que ha reblat Otegi en indicar que l'estat ha "renunciat a convèncer els catalans".