Litigi

Aragó demana que es procedeixi a la confiscació dels béns de Sixena que estan a Lleida

La consellera de Cultura indica que "ja n'hi ha prou de tanta falta de respecte a la legalitat vigent i als aragonesos"

per Redacció, 26 de juliol de 2017 a les 16:17 |
Imatge del monestir de Sixena | Europa Press
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Govern d'Aragó ha presentat aquest dimecres en el Jutjat de Primera Instància i Instrucció d'Osca un escrit en el qual demana al seu titular que dicti una resolució que autoritzi l'entrada en el Museu de Lleida el proper 31 de juliol, amb la finalitat de procedir a la confiscació judicial i posterior trasllat dels 44 béns al Monestir de Sixena.L'Executiu realitza aquesta sol·licitud "amb la finalitat d'evitar (una vegada més) l'incompliment en l'entrega dels béns", indica en el seu escrit, i que s'executi la sentència.

La consellera d'Educació, Cultura i Esport del Govern d'Aragó, Mayte Pérez, ha manifestat, en declaracions als mitjans de comunicació: "Ja n'hi ha prou de tant menyspreu, de tanta falta de respecte a la legalitat vigent, a les instàncies judicials, a la nostra comunitat autònoma i als aragonesos, ja que avalats per les sentències judicials estem reivindicant el que és nostre".


Pérez ha relatat que a les nou del matí d'aquest dimecres els serveis jurídics del Govern d'Aragó han presentat l'escrit, en el qual s'ha indicat a la jutgessa: "No ens consta que la Generalitat hagi enviat cap pla de tornada que garanteixi que el proper 31 de juliol tinguem els 44 béns restants en el Monestir de Sixena i li hem sol·licitat, amb la finalitat de garantir el compliment de la sentència que ella mateixa va dictar de manera reiterada, que autoritzi l'entrada dels nostres serveis tècnics al Museu de Lleida aquest mateix 31 de juliol perquè es confisquin de manera judicial els béns i poder portar-los a Sixena.

I, per a això hem demanat l'auxili, com ahir vaig anunciar dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat". Així mateix, s'argumenta en l'escrit que el 26 de juliol del 2016 es va procedir a la devolució de 53 peces, encara que en realitat van arribar a Sixena 51 d'elles, ja que 2 es troben extraviades, i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (Mnac) que havia de lliurar-les no les ha pogut ni localitzar.


L'escrit d'al·legacions davant l'incompliment del pla de trasllat, remès al Jutjat pel Govern aragonès continua dient que "respecte dels 44 béns restants, la data límit per informar de com es s'efectuarà el trasllat dels béns és el 25 de juliol del 2017".

La Generalitat hauria d'haver comunicat al Govern d'Aragó en aquesta data la manera en què han pensat procedir al trasllat dels béns situats en el Museu de Lleida, hora d'arribada al lloc designat, per poder adoptar les mesures necessàries i perquè pugui ser controlat pel tècnic designada per l'Executiu aragonès. Aquest requeriment ha estat incomplert per la Generalitat, i ha afegit: "És, doncs, més que evident, que tampoc procediran a lliurar els béns en Sixena en la data fixada, el 31 de juliol".


Per això, davant l'incompliment reiterat dels executats, s'ha demanat a la jutgessa que autoritzi l'entrada el Museu de Lleida, amb la finalitat de procedir a la immediata confiscació judicial i posterior trasllat dels 44 béns restants al Reial Monestir de Sixena, amb l'auxili de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, o qualssevol altres mesures que la titular del Jutjat estimi necessàries per garantir l'execució de la sentència" aquest 31 de juliol.
La consellera de Cultura ha postil·lat que "segueixen instal·lats en aquesta negació, en aquest menyspreu, amb excuses de mal pagador, en aquesta falta de respecte i no reconeixement de les instàncies que no són catalanes.


"Per descomptat tenim un Estat de Dret i ens agradi o no ens agradi hi ha unes sentències que s'han de complir, i això és el que no fa la Generalitat, complir definitivament les sentències", ha afegit.

 

Participació