Litigi

El govern d'Aragó sol·licita poder entrar al Museu de Lleida amb la policia per supervisar el trasllat

La consellera Mayte Pérez afirma que l'entrada amb el cos policial busca evitar "problemes" i que la Generalitat "es rigui" de la justícia i de "tot Aragó"

per Redacció, 26 de juliol de 2017 a les 01:43 |
L'alcalde de Vilanova de Sixena amb la consellera de Cultura | ACN
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'executiu aragonès ha anunciat que els seus serveis jurídics sol·licitaran aquest dimecres a la jutge d'Osca que permeti l'entrada d'una tècnica aragonesa, acompanyada per la policia, el pròxim dilluns al Museu de Lleida per tal de supervisar el trasllat de les 44 peces de Sixena que es troben al museu lleidatà. La jutge va establir el 31 de juliol com a data màxima per efectiva l'entrega d'aquestes peces, en la resolució que va dictar el 27 de juny passat.

A l’espera de les accions que prengui el Govern, el govern del socialista Javier Lambán sol·licitarà l'entrada al Museu de Lleida d'una tècnica-perit del govern aragonès i d'una secretària judicial i, a la vegada, demanarà l'auxili de la policia de l'Estat o de la Guàrdia Civil "perquè no es produeixi cap problema" durant el trasllat. La consellera aragonesa d'Educació, Cultura i Esports, Mayte Pérez, ha afirmat que aquesta petició "és un pas més per evitar que el Govern torni a riure's no només de la Justícia, sinó de tot Aragó", en el cas que finalment la Generalitat no acabi efectuant l'entrega de les 44 peces com a molt tard el 31 de juliol.

 
El 25 de juliol era l'últim dia que havia fixat la titular del jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca perquè la Generalitat comuniqués al govern d'Aragó com i de quina manera es traslladaran aquests 44 béns artístics per poder adoptar les mesures que calgui i perquè el lliurament pugui ser controlat per una tècnica designada per Aragó.

Pérez ha qualificat aquesta situació de "deja vu o de dia de la marmota", tot recordant que l'estiu passat la Generalitat ja va incomplir els terminis del pla de trasllat de les 51 peces de Sixena que es trobaven al MNAC. La consellera aragonesa ha qualificat de "molt greu" i de "provocació insuportable" l'actitud de la Generalitat. La consellera ha explicat que el govern d'Aragón ha instal·lat en els antics dormitoris del Monestir de Santa María de Sixena el mobiliari per exposar aquestes 44 peces. La conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha invertit més de 400.000 euros en rehabilitar i condicionar els antics dormitoris i la sala capitular del Monestir de Sixena, "que es troben en perfectes condicions", segons a detallat Pérez.


Desestimat el recurs de reposició de la Generalitat

D'altra banda, aquest dimarts el Jutjat de primer instància i instrucció número 1 d'Osca ha desestimat el recurs de reposició interposat pel Govern contra la resolució d'aquest jutjat que requeria a la Generalitat que comuniqués al govern d'Aragó, com a molt tard aquest 25 de juliol, la manera en què pensa traslladar els 44 béns de Sixena que hi ha al Museu de Lleida que estan en litigi.


En el seu escrit, la magistrada considera que amb el recurs presentat per la Generalitat "no s'aporta fonament jurídic algun en relació amb el fons de l'assumpte, mantenint-se la resolució dictada en tot el seu contingut respecte als 44 béns restants i que consta en la interlocutòria del 27 de juny i en el seu aclariment, amb data de 29 de juny, amb les advertències legals realitzades". En aquest sentit, la jutge va advertir que si la Generalitat incompleix l'ordre de trasllat provisional, podria ser acusada d'un delicte de desobediència.

 

Participació