Unió de Pagesos demana que es retirin préssecs i nectarines per evitar desequilibri de mercat

L'organització agrària fa aquesta petició tenint en compte l'avançament d'entre deu i quinze dies de la collita de fruita de pinyol

Préssecs plans
Préssecs plans | ACN
Redacció
25 de juliol del 2017
Actualitzat a les 11:06h
Unió de Pagesos ha demanat al Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) que activi amb una setmana d'antelació el mecanisme extraordinari de retirada de préssecs, nectarines, préssecs plans i nectarines planes per a la distribució gratuïta per la via de la transformació.

El sindicat agrari considera que aquest seria "el procediment adequat", després d'analitzar la situació dels preus de la fruita i comprovar l'avançament, d'entre deu i quinze dies, de la collita de préssec i nectarina. Des d'Unió de Pagesos estan convençuts que la retirada "és l'única mesura que pot evitar caure en una situació de pertorbació del mercat de la fruita de pinyol" i ja han anunciat que l'organització sol·licitarà al Ministeri d'Agricultura la convocatòria d'una reunió "urgent" per estudiar aquesta petició i valorar les accions a emprendre a curt i mig termini.
 
El Ministeri d'Agricultura va aprovar el 7 de juny passat la retirada de 25.000 tones d'aquestes varietats de fruita, de les quals un màxim de 4.888 tones -de l'1 al 31 de juliol- i de 4.887 -de l'1 d'agost al 30 de setembre- estaven destinades a la distribució gratuïta per a transformació, amb pagament en espècie de la fruita de pinyol, tal com marca la normativa comunitària. La resta, fins a les 25.000 tones, es poden acollir a aquest tipus de retirada amb càrrec als fons operatius de les organitzacions de productors.

Però el fet que la collita s'hagi anticipat entre deu i quinze dies planteja, segons Unió de Pagesos, la necessitat d'avançar, també, l'obertura del segon contingent. D'aquesta manera, "els productors ja podrien acollir-s'hi avui mateix i, així, descongestionar el mercat en el moment en què és més necessari".

Tot i això, des de l'organització agrària adverteixen que "caldrà mantenir-se alerta a la possible necessitat complementària de contingents de retirada". "Malgrat que la situació es troba sota control pel que fa als estocs de fruita, les darreres dues setmanes han apuntat una pressió a la baixa del preu", segons UP.