El 89% dels lleidatans no esmorza bé, segons un estudi

La meitat dels joves de la demarcació el salten aquest àpat almenys un cop per setmana

Redacció
25 de juliol del 2017
Actualitzat a les 10:46h
Imatge d'una taula amb esmorzar
Imatge d'una taula amb esmorzar | Pixabay
La campanya itinerant "Fórmula Desayuno", impulsada pel supermercat Lidl en col·laboració amb "5 al día" i amb el suport d'un comitè d'experts en nutrició, visitarà Lleida del 26 al 30 de juliol amb l'objectiu de conscienciar a la població de la importància d'esmorzar de forma completa i equilibrada. 

Nens, adults i famílies estan convidats a visitar la unitat mòbil d'aquesta iniciativa, que compta amb panells didàctics interactius desenvolupats per experts en nutrició i on es realitzen tallers sobre esmorzar saludable, per millorar els nostres hàbits alimentaris i a aprendre de manera divertida. A l'exterior, també es realitzen activitats lúdiques esportives. "Fórmula Desayuno" s'instal·larà a Lleida, a l'avinguda Francesc Macià els dies 26 i 27 de juliol i a Tàrrega del 28 al 30 de juliol, al carrer Migdia.

El 89% dels lleidatans no esmorza bé

Tot i que l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia, només un de cada deu lleidatans esmorza de forma equilibrada seguint les recomanacions dels experts, és a dir, incloent un cereal, una fruita i un làctic. Així ho posa de manifest el "II Estudi Lidl – 5 al día sobre els Hàbits d'Esmorzar a Espanya".
 
Aquestes xifres, segons els experts, posen de manifest que encara queda molt camí per recórrer en matèria d'alimentació, sobretot entre els més joves. En aquesta franja d'edat, el més habitual és prendre una cafè sol o amb llet com a únic esmorzar o fins i tot saltar-se l'esmorzar almenys una vegada a la setmana, cosa que fan prop de la meitat dels joves de la demarcació.

Dos de cada tres lleidatans considera que les fruites fresques haurien de ser part de l'esmorzar ideal, només el 21% les consumeixen al primer àpat del dia. Una cosa semblant passa amb els sucs naturals o hortalisses fresques: mentre que més d'un 80% creu que aquests haurien de formar part d'un esmorzar complet i equilibrat, només un 21% inclou sucs de fruita naturals i només un 9% incorpora hortalisses al seu esmorzar.
 
Quan parlem de nens i joves, els hàbits són pitjors. Segons l'estudi de Lidl, les fruites fresques només formen part de l'esmorzar d'un 18% dels nens a Lleida. En aquests casos, l'esmorzar està composat principalment per cereals amb llet, iogurts o formatges sencers i, només, en alguns casos, també s'inclouen sucs naturals i pa. D'altra banda, cal alertar de que el 5% dels nens a Lleida no esmorza. Dels que si ho fan, el 21% inclou pastisseria industrial.
 
Esmorzar "contrarellotge" i en solitari

Una altra dada que es desprèn de l'informe és que gairebé la meitat de la població lleidatana considera que l'esmorzar és l'àpat més important del dia, però un 31% li dedica menys de 10 minuts entre setmana, un temps insuficient per fer un esmorzar complert i equilibrat. De fet, el 12% assegura que només esmorzar un cafè o un got de llet.
 
Habitualment, els lleidatans esmorzen sols i es preparen ells mateixos l'esmorzar entre les 6 i les 10 del matí, en el 86% dels casos a casa i el 14% fora (bar, cafeteria, oficina). El 45% ho fa veient la televisió o mentre utilitza el mòbil. En aquest últim cas, majoritàriament, joves.
 
Espanya també suspèn

Per als espanyols, les dades no milloren. Tot i que un 45% de la població considera que l'esmorzar és l'àpat més important del dia, només el fa de forma sana i equilibrada dos de cada deu. De fet, el 22% de la població espanyola afirma prendre un cafè o un got de llet com a únic esmorzar.