El Govern vol aixecar totes les barreres de peatge l'1 de gener de 2019

Territori ja va anunciar que la nova tarifa plana tindria un cost d'entre 40 i 110 euros

Redacció
17 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:34h
Un dels molts peatges del Penedès
Un dels molts peatges del Penedès | JC

El peatge de Martorell, en una imatge d'arxiu. Foto: Adrià Costa


El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull, s'ha reunit aquest dilluns amb el Grup de Peatges per començar a posar les bases d'un nou model de gestió de la xarxa viària catalana basat en el sistema de vinyeta, molt similar a l'austríac o al que té previst implementar Alemanya. Aquest nou model permetrà aixecar totes les barreres de peatge a Catalunya a partir del gener del 2019.

Rull ha indicat en una roda de premsa que la reunió d'avui és el "punt de partida" de cara a la configuració d'aquest nou model, en el qual porten treballant des de novembre del 2016 i que continuarà amb una nova reunió del Grup de Peatges, prevista per la primera quinzena d'octubre amb l'objectiu de seguir dibuixant el nou sistema.

Durant la trobada, Rull ha entregat un document amb deu punts que confirmen els principals detalls d'aquest nou model i que ja s'havien avançat. La previsió és tramitar la llei durant el 2018 perquè entri en vigor l'1 de gener del 2019 i la vinyeta es materialitzarà en una tarifa plana d'entre 40 i 110 euros –la quantitat final encara està per determinar– per vehicles matriculats a Catalunya, i una vinyeta que es podrà adquirir per setmanes, mesos o també anualment pels vehicles que hi estiguin de pas.

A més, es preveuen bonificacions del 100% pels vehicles elèctrics i per a aquells que realitzin molt pocs quilòmetres, tot i que la quantitat s'ha de fixar encara. En canvi, els vehicles més pesats pagaran una vinyeta més elevada que la resta.