«La inquisició encara funciona a Lleida»

El director del Centre d'Observació de l'Univers carrega contra el veto de la Paeria a les seves explicacions sobre la contaminació lumínica | El PDECat anuncia que posarà aquesta qüestió en coneixement del Síndic de Greuges

Àngel Ros, alcalde de Lleida
Àngel Ros, alcalde de Lleida | Adrià Costa
Redacció
14 de juliol del 2017
Actualitzat a les 22:21h
El grup municipal del PDECat a l'Ajuntament de Lleida ha lamentat que l'equip de govern al·ludeixi a qüestions merament formals per impedir la compareixença en comissió del doctor Salvador J. Ribas, director del Parc Astronòmic del Montsec, per explicar el contingut d'un treball científic d'Hèctor Linares i codirigit per ell que alerta de la contaminació per llum blava a Lleida com a conseqüència de la instal·lació de llums led a la ciutat. La formació veu preocupant que ni tan sols es contempli la possibilitat de voler escoltar aquestes consideracions, que poden tenir efectes en la salut dels lleidatans.

Ribas ha recordat aquesta mateixa setmana a través de les xarxes socials que el Departament de Territori i Sostenibilitat recomana que els llums led no haurien de superar la potència de 3.000 K, mentre que a Lleida són de 4.000 K, i ha assegurat en una piulada aquest divendres que "la inquisició encara funciona a Lleida". En aquest sentit, Ribas s'ha queixat del "veto a la ciència" i ha ironitzat sobre el fet que "encara no se'ls ha acudit cremar científics".

En base a això, el PDECat ha assegurat que posarà l'assumpte en coneixement del Síndic de Greuges de Catalunya per demanar empara davant una situació de salut pública en considerara que la compareixença de Ribas era pertinent.

Des de la Paeria s'assegura que l'organisme no té competències per fer intervenir algú

Des del govern de la Paeria han indicat que la presidenta de la Comissió de Transparència, Núria Marín, ha deixat sobre la taula aquesta qüestió ja que l'òrgan no té competències per obligar ningú a intervenir. En aquest sentit, es destaca que la regidora va fer la consulta a Secretara General de l'Ajuntament de Lleida per acreditar si es podia atendre la demanda de la formació de Toni Postius.