Un segrest informàtic paralitza l'Ajuntament de Lles de Cerdanya

Els atacats demanen un rescat de 12.000 euros per entregar la documentació al consistori

L’alcalde de Lles de Cerdanya, Andreu Grau
L’alcalde de Lles de Cerdanya, Andreu Grau | Dcerdanya/Jordi Pardinilla
Redacció
14 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:39h
Els ordinadors de l'Ajuntament de Lles de Cerdanya han quedat inutilitzats per un virus informàtic, segons ha denunciat, aquest dijous, l'alcalde de la localitat, Andreu Grau. Els fets es van conèixer dilluns i una empresa especialitzada està treballant per determinar l'origen del bloqueig dels equips informàtics. Els hackers, segons avançava ahir el digital Dcerdanya.com, reclamen a l'Ajuntament el pagament de bitcoins per tal de desbloquejar el sistema informàtic. Només així el consistori podrà recuperar les seves dades.

"Això va passar dilluns. Vam arribar a l'Ajuntament i ja no funcionaven els ordinadors. Hi han accedit des del servidor. L'empresa que ens porta el manteniment ens va alertar que els hackers exigeixen el pagament de bitcoins", afirma Grau.

Els pirates informàtics incrementen la xifra del "rescat de dades" a mesura que el temps avança. Així, en les primeres 30 hores, l'exigència era d'1 bitcoin. Però amb el pas de les hores, l'import va en augment fins a un màxim de 72 hores i un total de 6 bitcoins. El bitcoin és la moneda electrònica i alternativa més utilitzada. El canvi actual és de 2.104 euros per bitcoin.

Grau ha explicat que un cop es va comprovar que els equips informàtics estaven infectats per aquest virus es va posar, aquest dimecres, la corresponen denúncia als Mossos d'Esquadra "que ja ho estan investigant". "En el nostre cas, feia poc més d'un any que no teníem fetes les còpies de seguretat. Si no ho podem recuperar, serà un contratemps important", ha dit Grau. "Ens han recomanat no pagar-ho. Jo, a títol individual, he passat la informació als del meu partit i als del Consell. I des de l'Ajuntament també ho hem fet saber als secretaris municipals de la comarca".

Amb quins problemes es trobarà ara el consistori?

Si el problema no es resol l'Ajuntament haurà perdut tota la informació de tràmits i gestions dels darrers 12 mesos. Partides de naixement, permisos d'obra o el padró municipal, entre altres, s'hauran d'intentar introduir de nou.

"Està clar que això ens genera un important maldecap. Ens sembla interessant fer-ho públic per tal que els ajuntaments no badin i facin les còpies de seguretat dels seus arxius. Per petites que siguin les administracions i les empreses, val la pena pensar en fer còpies perquè el problema del bloqueig informàtic és molt més greu del què un es pot imaginar. És com si haguéssim patit un incendi", ha explicat a DCerdanya, el president municipal de Lles.

Els principals consells que donen els especialistes informàtics, per evitar ser víctima d'un ciberatac, és tenir el sistema operatiu actualitzat, no obrir arxius de remitents desconeguts i evitar les pàgines no segures.