Andorra aprova el delicte fiscal a partir de 75.000 euros amb un termini de prescripció de 10 anys

La nova llei servirà per lluitar contra el blanqueig de capital i el terrorisme

Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:32h
Imatge del Parlament andorrà
Imatge del Parlament andorrà | ANA
El Consell General d'Andorra ha aprovat aquest dijous al matí , per unanimitat, la tipificació del nou delicte fiscal a partir d'un import de defraudació de 75.000 euros i un termini de prescripció de 10 anys. L'aprovació s'ha fet a partir de la proposta presentada pel govern andorrà via projecte de llei de modificació de la Llei qualificada del Codi Penal que inclou la tipificació del delicte fiscal per adaptar-se als estàndards internacionals i afavorir la lluita contra el blanqueig i el terrorisme.

La tipificació del delicte fiscal es fa diferenciant entre el tipus bàsic, a partir de 75.000 euros, i l'agreujat, que serà quan l'import defraudat superi els 150.000 euros o quan els fets s'emmarquin en una organització criminal. D'aquesta manera, només el tipus agreujat serà subjacent del delicte de blanqueig. Segons ha informat l'ANA el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que era una mesura necessària per complir amb les recomanacions del Moneyval i per fer que el nou marc fiscal sigui eficient i efectiu. Així, Cinca ha assegurat que la inclusió del delicte fiscal "no vol ser un maquillatge de cara a la galeria, sinó una mesura eficaç i creïble de cara als ciutadans i a la comunitat internacional".
 
La modificació de la Llei qualificada del Codi Penal que introdueix el delicte fiscal i endureix les mesures en la lluita contra el contraban ha estat aprovada aquest dijous per unanimitat. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha assegurat que aquestes mesures culminen el paquet d'iniciatives legislatives previstes per aquest semestre per adaptar la normativa sobre transparència i cooperació internacional en matèria fiscal, blanqueig de capitals i finançament del terrorisme.

El ministre ha reconegut que, en la tipificació del delicte fiscal, la major dificultat ha estat encertar els llindars, per tal que s'adaptin a la realitat del país i alhora siguin creïbles al món. També ha assegurat que l'objectiu no és tenir un gran nombre de condemnats, sinó conscienciar a la ciutadania del compliment de les seves obligacions. Amb la inclusió d'aquest delicte, es compleixen les recomanacions internacionals, però també "és un pas lògic" en la configuració d'un marc fiscal homologable. A més, el ministre ha afegit que és també "la millor manera d'assegurar que podrem mantenir els actuals nivells de pressió fiscal".

El nou delicte fiscal s'afegeix a la llista de les mesures adoptades per Andorra en els darrers anys que ha fet que el Principat hagi esdevingut un país amb un nou model econòmic que compleix amb els estàndards internacionals marcats per l'OCDE, Unió Europea, GAFI I Moneyval. Pel que fa al delicte de contraban, s'amplia a qualsevol tipus de mercaderia, s'endureixen els llindars per a contraban de mercaderies sensibles, i s'elimina el concepte de zona duanera, amb l'objectiu de lluitar de manera més efectiva contra el contraban de tabac.