Ipcena denuncia «tractes de favor» per part del Govern durant la crisi de les plantes de purins

L'entitat qüestiona que Agricultura, encapçalada aleshores per Josep Maria Pelegrí, concedís prop de la meitat dels 3,1 milions previstos en la convocatòria a tres entitats de Juneda

Redacció
13 de juliol del 2017
Actualitzat a les 2:01h
Ipcena i la Plataforma aturem la incineradora a Juneda veuen "tracte de favor" en l'atorgament l'any 2015 per part del Departament d'Agricultura, aleshores encapçalat per Josep Maria Pelegrí, de les subvencions per ajudar els ramaders que es van veure afectats pel tancament de les plantes de tractament de purins, com a conseqüència de la retallada estatal a les renovables. Finalment, el Ministeri d'Agricultura va concedir a Catalunya una dotació de 3.188.470,61 euros, que la conselleria va distribuir entre un total de 44 beneficiaris.

Ara, l'entitat ecologista i la plataforma qüestionen que només tres entitats, "ubicades a Juneda (Garrigues) amb la mateixa adreça fiscal i amb persones comunes en els respectius òrgans de direcció", rebessin el 47% del total dels ajuts atorgats. Per això, Ipcena i la plataforma consideren que la distribució d'aquestes subvencions per part del Departament d'Agricultura es va fer "sense respectar els criteris de proporcionalitat ni equitat".

Sis plantes tancades a la demarcació de Lleida

Arran de la retallada estatal a les primes per la producció d'electricitat, l'any 2013 van tancar les sis plantes de tractament de purins per cogeneració que hi havia a Catalunya (dues a Juneda, i la resta a Miralcamp, Alcarràs, Santa Maria de Corcó i les Masies de Voltregà). En conjunt, aquestes instal·lacions tractaven anualment uns 550.000 metres cúbics de purins, entorn d'un 5% dels produïts al país, cosa que va obligar els ramaders que hi duien l'excedent de les dejeccions del porcí que generaven les seves granges a buscar solucions alternatives per gestionar-les.

Finalment, el Ministeri d'Agricultura va atorgar el 2014 una partida a repartir entre les diferents comunitats afectades per tal que els ramaders perjudicats poguessin implementar solucions per a la gestió dels purins arran del tancament de les plantes. A Catalunya li van correspondre més de 3,1 milions d'euros, que l'any 2015 va distribuir el Departament d'Agricultura, a partir de la publicació d'una ordre amb la qual s'aprovaven les bases reguladores dels ajuts per a la gestió dels purins que es destinaven a les plantes d'assecatge abans del seu tancament.

Agricultura va repartir els ajuts entre un total de 44 beneficiaris, dels quals només tres entitats –una associació i dues societats- situades al municipi de Juneda es van emportar el 47% del total dels ajuts, segons asseguren des d'Ipcena i la Plataforma aturem la incineradora a Juneda, tot remarcant que "la comarca de les Garrigues no és la que té els cens més alt del porcí ni d'explotacions de Catalunya".

Ambdues entitats conservacionistes qüestionen que aquestes tres societats rebessin prop de la meitat dels ajuts previstos ja que " totes tres tenen la mateixa adreça fiscal, coincideixen persones comunes en els òrgans de direcció les mateixes i tracten el mateixos residus de les mateixes explotacions ramaderes". En concret, es tracta de l'associació Gestió Agroramadera de Ponent-GAP (que va rebre 499.248,30 euros), l'Agrupació Ramaders de les Garrigues 1998, SL (469.602 euros) i l'Agrupació de Ramaders de les Garrigues 2000, SL (500.000 euros).

Des d'Ipcena i la plataforma consideren que tant l'Agrupació de Ramaders de les Garrigues 2000, SL, com l'Agrupació de Ramaders de les Garrigues 1998, SL, "són suposades societats pantalla, ja que la seva activitat consisteix en tractar els purins de les explotacions agrupades en l'associació GAP, que també es beneficiaria rebent, suposadament els ajuts per triplicat". Cal recordar que actualment GAP està tramitant el projecte de la Nova Tracjusa, a Juneda, per tal de reobrir les instal·lacions tancades de l'antiga planta de purins fent servir la crema de combustibles derivats de residus (CDR) per a l'assecatge dels purins, en lloc del gas natural amb què havia funcionat la planta fins al 2013.