El Parc Natural del Cadí-Moixeró instal·la 30 trampes per reduir la processionària del pi

S'instal·laran una trentena de trampes de captura massiva de mascles reproductors en la seva fase de papallona

Una de les trampes contra la processionària que s'han col·locat al Parc Natural Cadí-Moixeró
Una de les trampes contra la processionària que s'han col·locat al Parc Natural Cadí-Moixeró | Territori i Sostenibilitat
Redacció
11 de juliol del 2017
Actualitzat a les 15:28h
El Parc Natural del Cadí-Moixeró ha iniciat un estudi per a l’avaluació de l’impacte de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) als boscos d’aquesta àrea, de manera que es puguin començar a aplicar mesures correctores que redueixin la presència de l'animal, després de detectar la presència d'erugues en diverses zones del parc. Segons han informat, s'instal·laran una trentena de trampes de captura massiva de mascles reproductors en la seva fase de papallona, i s'iniciarà una campanya de comunicació i sensibilització amb la col·locació de panells informatius a diversos punts del parc, per alertar de la presència d’aquest insecte, i informar dels seus efectes en l’entorn.

Les trampes s'han col·locat durant el mes de juny a 12 àrees que concentren determinada activitat del parc. Mitjançant l’ús de feromones que atrauen els mascles, els exemplars queden atrapats dins les trampes, de manera que es limita el nombre de fecundació de femelles i es redueix la població. Les trampes s’han distribuït d’acord amb el grau d’afectació de la plaga, amb un o dos aparells per hectàrea de mitjana al Mirador de Bac de diví, al Refugi d'Erols, a la Font de Gisclareny, a l'àrea recreativa de Font Terres, a la de La Serra, al Mirador de l'Espà, al pàrquing de Gréixer, a l'àrea recreativa de Riugréixer al marge dret, a l'esquerre, a l'àrea de Sant Joan de l'Avellanet, al Refugi Vents del Cadí, i al Mirador de la Via Nicolau. 

Al final de setembre acabarà el procés d’obtenció de dades i es retiraran les trampes instal·lades, fins al juny del 2018 que es tornaran a col·locar en les mateixes localitzacions. L’estudi es tancarà el 2021 amb l’objectiu d’obtenir dades suficients per avaluar l’evolució de la població en els diversos indrets, i capturar el màxim nombre de mascles de les erugues enterrades enguany, que poden arribar a estar fins a quatre anys sota terra.
 
De manera paral·lela, per altra banda, s’ha impulsat una campanya informativa per donar a conèixer als visitants aquesta problemàtica i sensibilitzar-los sobre la necessitat de respectar les trampes. En aquest punt, s'han col·locat plafons informatius sobre la processionària, els seus ous i el seu cicle de vida.