Arxiu

L'Arxiu de l'Urgell custodiarà el fons documental del poeta Anton Sala-Cornadó

La família de l'escriptor nascut a Tàrrega ha donat el material per a la seva preservació, entre el qual s'hi troben manuscrits, cartes i fotografies

per Redacció, 10 de juliol de 2017 a les 17:58 |
Un moment de l'acte de cessió del fons documental | Aj Tàrrega
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Arxiu Comarcal de l'Urgell custodia des d'aquesta setmana el fons documental personal del poeta Anton Sala-Cornadó (Tàrrega 1929 - Barcelona 2011). La família de l'escriptor targarí ha donat aquesta documentació perquè, una vegada catalogada, es posi a l'abast del públic. El fons consta d'escrits, cartes, publicacions, conferències, fotografies i il·lustracions, referents tant a la seva trajectòria vital com literària i intel·lectual.

En total, suma quatre metres lineals de material datat entre els anys 1939 i 2008. Sobresurten poemes i articles originals (manuscrits o mecanografiats); correspondència epistolar amb autors com Salvador Espriu i Josep Vicenç Foix; o felicitacions que va rebre quan fou distingit amb la Creu de Sant Jordi l'any 1998. També destaca nombrosa documentació familiar, especialment dels seus pares i del seu fill a l'exili a França després de la Guerra Civil.

 
Tot plegat constitueix un valuós patrimoni documental que ajudarà a divulgar la figura i l'obra d'Anton Sala-Cornadó com a poeta, pensador i destacat francmaçó. L'estat de conservació és bo si bé es procedirà a fer una neteja de les peces dipositades per garantir la seva correcta preservació. L'acte de donació ha tingut lloc a la Casa Consistorial de Tàrrega amb la presència de nombrosos familiars de Sala-Cornadó, encapçalats per la seva vídua Amparo García i els seus quatre fills Josep, Víctor, Jordi i Teresa-Montserrat Sala Garcia. També hi ha assistit Aurora Sala, cosina germana del poeta i únic membre de la família que encara resideix a Tàrrega, en concret a Cal Bato.

El llegat torna a Tàrrega

Teresa-Montserrat Sala Garcia ha exercit de portaveu de la família i ha manifestat que el seu pare sempre portava el nom de Tàrrega arreu. Per això, "és un acte de justícia que el seu llegat es custodiï a la seva ciutat de naixement'', ha dit. En certa forma, ''és com si el pare tornés a casa", ha afegit.

Una dotzena de llibres de poesia publicats


Anton Sala-Cornadó fou un intel·lectual polifacètic i sobresortí com a escriptor, promotor cultural, pensador i maçó. Es va donar a conèixer com a poeta en antologies col·lectives a principis dels anys 50. El seu primer llibre, "Aquest Somni" (1956), porta un pròleg d'Antoni Comas. Té una dotzena de llibres de versos publicats, entre els quals destaquen "Suite pirinenca" (1972); "Nadal, un crit cap a la llibertat" (1978); o bé "I finalment el silenci" (1988) amb pròleg de Joaquim Molas.

L'any 1998 va publicar "El rostre" en el marc de la Col·lecció Natan de l'Ajuntament de Tàrrega. Dos anys després, l'Institut d'Estudis Ilerdencs va editar "Obra poètica (1950-1999)", aplegant versos ja publicats amb altres d'inèdits. La seva poesia rep influències de Joan Maragall, Joan Alcover i Salvador Espriu. El 1998 va rebre la Creu de Sant Jordi.

 

Participació