Premis

Aspid distingeix en la 20a edició dels seus premis a Antoni Siurana, Josep Maria Soro i Travel Experience

Els guardons reconeixen la tasca d'entitats, institucions, empreses o persones físiques en favor de integració social de persones amb discapacitat

per Redacció, 7 de juliol de 2017 a les 12:41 |
Imatge dels premiats per Aspid | Aspid
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de juliol de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La 20a edició dels Premis Aspid a la integració social de persones amb discapacitat –els únics guardons d'aquestes característiques convocats a l'Estat– ha distingit Antoni Siurana (Premi a la Solidaritat), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (Premi a la Innovació), Josep Maria Soro (Premi a la Comunicació) i Travel Xperience (Premi a l'Empresa). Amb l'atorgament d'aquests premis, l'Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (Aspid) vol donar suport i fer visible la tasca d'entitats, institucions, empreses o persones físiques que s'hagin distingit per la tasca feta en favor de la normalització social de les persones amb discapacitat. L'acte de lliurament dels guardons se celebrarà aquest dijous al vespre a la nau central de la Seu Vella de Lleida i estarà presidit per la consellera de la Presidència, Neus Munté.
 
El Premi Aspid a la Solidaritat ha recaigut en aquesta ocasió en l'exalcalde de Lleida i exconseller d'Agricultura, Antoni Siurana, per la seva trajectòria envers l'impuls dels serveis socials i la promoció de l'accessibilitat a capital del Segrià. El jurat ha destacat que durant el seu mandat al capdavant de la Paeria, Siurana va convertir Lleida en la primera ciutat de Catalunya en tenir un Pla d'Accessibilitat local; quan va deixar l'alcaldia, un 90% de la flota d'autobusos de Lleida ja era accessible i va crear el primer saló dedicat al sector de l'ortopèdia i de la discapacitat a l'estat espanyo (Minusval). D'altra banda, mitjançant decrets d'alcaldia, va ampliar els límits que establia la Llei d'accessibilitat, fent possible que a Lleida fos obligatori que tots els locals complissin amb les normes d'accessibilitat. A més, durant el seu mandat municipal va crear el Pla de Places d'Estacionament per a persones amb mobilitat reduïda per tota la capital del Segrià.


L'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha estat distingida amb el Premi Aspid a la Innovació, per la tasca duta a terme en el disseny i la gestió del Tren dels Llacs tenint en compte les necessitats de les persones amb discapacitat. Aquest servei, que uneix Lleida amb la Pobla de Segur, està desenvolupat amb un disseny accessible amb l'objectiu de garantir l'accés al major nombre possible de persones, tenint en compte col·lectius amb discapacitats físiques i establint entorns tecnològics que en facilitin el seu accés.

En el disseny del seu web FGC ha tingut en compte les Pautes d'accessibilitat establertes pel grup de treball Web Access Initiative i s'adapta a les directrius del Web Content Accessibility Guidelines, el qual estableix requisits necessaris perquè una pàgina web sigui accessible per a persones amb diferents tipus de discapacitat, segons destaca el jurat. A més, FGC ha dut a terme inversions en les estacions de la línia, per millorar la megafonia, l'atenció al client i procurar un accés adaptat per a les persones amb mobilitat reduïda. En aquests combois, les persones amb mobilitat reduïda són plenament autònomes per entrar i sortir del tren sense cap tipus d'ajuda, excepte a l'estació de Lleida-Pirineus, on es necessita un suport per pujar o baixar del tren.


El Premi Aspid a la Comunicació ha correspost al periodista Josep Maria Soro, que ha treballat a TV3 i el Canal 3/24, on actualment desenvolupa la seva tasca professional. Soro col·labora desinteressadament en el projecte TEBVist, una emissora de televisió online del Grup Cooperatiu del Taller Escola Barcelona, centre que atén persones amb discapacitat intel·lectual.

Segons el jurat, Josep Maria Soro s'involucra en el projecte per compartir les seves habilitats professionals amb els usuaris del Centre Ocupacional d'aquesta mateixa entitat. En el desenvolupament del projecte, Soro forma un equip de 30 persones en les diferents funcions d'un programa de televisió. Des de maquillatge, vestuari o redacció, fins a les funcions de so, càmera i gravació. Paral·lelament utilitza els seus contactes professionals per comptar amb la col·laboració de més persones, i aconsegueix que personatges famosos es posin a disposició d'aquest grup per ser entrevistats i dignificar així el treball realitzat.


Finalment, el jurat ha decidit atorgar el Premi Aspid a l'Empresa a Travel Experience, en considerar que amb la seva iniciativa promou l'accés de les persones amb discapacitat al turisme, normalitzant la discapacitat i afavorint la seva integració social. Travel Xperience és una agència de viatges d'Andorra especialitzada en l'organització de viatges i vacances per a persones amb discapacitat. Amb l'objectiu d’afavorir l'accés de les persones amb discapacitat física a la mobilitat i el turisme, posa a disposició dels seus clients diverses eines de suport específiques, adaptant-se a les característiques de cada persona.

Així doncs, s'inclouen hotels adaptats per a usuaris de cadira de rodes, transport adaptat, assistència als aeroports o estacions de tren i vols a qualsevol part del món sol·licitant les assistències necessàries en cada cas. D'altra banda, també posa a disposició dels seus clients lloguer d'equipaments adaptats en el lloc de destinació, com són per grues de transferència, cadires de dutxa, cadires sanitàries, cadires de rodes manuals, elèctriques o scooters. Els catàleg de viatges de Travel Xperience és molt variat i combinen naturalesa, gastronomia, cultura, shopping, activitats o salut i benestar, tot des de la perspectiva d'una persona amb mobilitat reduïda.

 

Participació