La denúncia contra la Paeria per incomplir la Memòria Històrica, el 18 de juliol

La demanda col·lectiva serà defensava per Esther Sancho i Josep Cruanyes

Imatge de la mobilització contra els carrers franquistes
Imatge de la mobilització contra els carrers franquistes | ACN
06 de juliol del 2017
Actualitzat el 07 de juliol a les 22:23h
Diversos col·lectius polítics, memoralístics i sindicals aplegats al manifest "Lleida Lliure de Franquisme" denunciara la Paeria el proper 18 de juliol per incomplir la Llei de Memòria Històrica. El recurs al contenciós pel "silenci administratiu" a la petició que el grup municipal de la Crida per Lleida va fer a Alcaldia per la substitució dels nou carrers amb noms de reconeguts franquistes, Alcalde Areny, Alcalde Montanya, Alcalde Sangenís, Sangenís Bertran, Lluís Besa, Alcalde Recasens, Germans Recasens, Carmelo Fenech i Juan Manuel Nadal i Gaya, va ser admès, per la qual cosa s'iniciarà la demanda col·lectiva contra l'Ajuntament de Lleida. 

Amb la defensa dels advocats Esther Sancho i Josep Cruanyes (alhora president de la Comissió de la Dignitat) la denúncia serà posada el 18 de juliol, una data escollida expressament ja que és el dia que es commemoraran els 81 anys del sollevament feixista (1936) del general Francisco Franco.

Segons el col·lectiu, aquests carrers incompleix l'article 15.1 de la llei de Memòria Històrica, que prohibeix l'exaltació del règim franquista" assenyala Esther Sancho. "Retirar els nou noms és un acte de dignitat coherent amb la recent anulació dels consells de guerra franquistes" ha afegit la lletrada. En aquest sentit, els dos darrers plens de la Paeria de Lleida van aprovar la retirada de medalles de la ciutat a deu alts càrrecs del franquisme i restituir la dignitat dels funcionaris municipals depurats per la dictadura. 
 
Els signants de la demanda són: Comissió de la Dignitat, Acaba amb la Placa, Dones de Lleida, La Baula, Crida per Lleida, Comú de Lleida, ERC de Lleida, CGT, ICV de Lleida, Intersindical - CSC, Podem, SEPC i Arran.