El sector porcí alerta d'una bombolla per l'excés de producció

Grans empreses recomanen prudència en el creixement de la cabanya

Redacció
06 de juliol del 2017
Actualitzat a les 12:17h
Imatge de porcs en una granja
Imatge de porcs en una granja | Adrià Costa
Dues grans companyies del sector porcí, el lleidatà Vall Companys i el saragossà Grup Jorge, recomanen als productors prudència de plantejar increments de producció argumentant els riscos de l'exportació per a un país que és el tercer del món en cabanya, després de Xina i EUA, i que exporta més del 40% de la carn.

El gerent de Patel, del grup Vall Companys, Albert Morera, i el conseller delegat del Grup Jorge, Sergio Samper s'han mostrat partidaris de la prudència a Lleida, en la seva intervenció a una taula de la jornada 'El futur del sector porcí' de CaixaBank moderada pel cap d'estudis de Mercolleida, Miquel Àngel Bergés, on Joan Costa, director executiu de Noel Alimentària ha apuntat que el futur està en els productes elaborats amb valor afegit.

Entre els més de 350 assistents a la jornada, algunes de les preguntes dirigides als ponents han estat relacionades amb les restriccions administratives a l'obertura de noves granges per l'elevada densitat ramadera a Catalunya per complir amb la normativa de dejeccions. Morera ha afirmat que a Catalunya ja és complicat obtenir permisos per a noves explotacions per la qual cosa la distància entre la producció i la indústria càrnica és cada vegada més gran.

Samper, per la seva banda ha assegurat que, per la seva experiència, la millor alternativa de tractament dels purins és la seva utilització com a adob de terres argumentant que les plantes de cogeneració no són la solució.

La sessió de CaixaBank, que forma part de les Jornades agràries horitzó 2020 ha estat inaugurada pel director general de l'entitat, Juan Antonio Alcaraz, el secretari general d'Agricultura i Alimentació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Medi Ambient (MAPAMA), Carlos Cabanas, i per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.