El Comú acusa la Paeria de permetre que famílies en risc d'exclusió acumulin deute amb les energètiques

L'agrupació d'electors considera que l'Ajuntament de Lleida estaria incomplint la Llei de pobresa energètica en aquest sentit

Redacció
05 de juliol del 2017
Actualitzat a les 18:04h
Els dos regidors del Comú de Lleida
Els dos regidors del Comú de Lleida | Àlvar Llobet
El Comú de Lleida acusa la Paeria d'estar incomplint la Llei de pobresa energètica, "permetent que famílies en risc d'exclusió acumulin deute amb les companyies" subministradores de llum, aigua i gas. Segons el grup municipal, en els últims dies la regidoria de polítiques per els Drets de les Persones de l'Ajuntament de Lleida ha emès cartes a persones en risc de exclusió residencial acollides a la Llei 24/2015, en l'àmbit de pobresa energètica, on indica que els concedeix un ajut per al pagament del deute de les factures, però també indica de forma textual que "el pagament d'aquest ajut es farà directament a les empreses subministradores a començament d'estiu.

Aquest ajut cobreix part del seu deute i, per tant, si la persona vol conèixer la part restant del deute ha de contactar directament amb la seva empresa subministradora". Segons el Comú, aquest fet suposaria un "incompliment flagrant de la Llei 24/2015, que obliga a les administracions públiques a garantir que no es generi deute a les unitats familiars en risc d'exclusió residencial".
 
El Comú de Lleida recorda que la Llei 24/2015 del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, estableix en el seu article 6.3 que "les administracions públiques han d'establir els acords o convenis necessaris amb les companyies de subministrament d'aigua potable, de gas i d'electricitat per a garantir que concedeixin ajuts a fons perdut a les persones i unitats familiars en situació de risc d'exclusió residencial o els apliquin descomptes molt notables en el cost dels consums mínims".
 

Imatge d'una de les cartes enviades a la Paeria Foto: Comú de Lleida


Així mateix, en el seu article 6.4 també puntualitza que "en cas que es compleixin aquests requisits s'han de garantir els subministraments bàsics d'acord amb el que estableix l'apartat 1 i s'han d'aplicar els ajuts necessaris establerts per l'apartat 3 per tal de no generar un deute a la persona o la unitat familiar".

D'altra banda, l'agrupació d'electors remarca que les companyies de subministrament han reconegut que estan acumulant com a deute dels usuaris, descomptant els pagaments que ha fet l'ajuntament a compte, la totalitat de les factures impagades. Segons el Comú, aquest fet suposaria "un incompliment flagrant de la Llei 24/2015 atès que la llei deixa clar que les administracions públiques han de garantir que no es generi deute a les unitats familiars en risc d'exclusió residencial".

Per aquests motius el grup municipal del Comú de Lleida traslladarà diferents preguntes a la Comissió Informativa de les Polítiques de drets i serveis a les persones de la Paeria per tal de poder conèixer quins criteris segueix l'àrea municipals de serveis socials a l'hora de quantificar els ajuts concedits a les famílies en risc d’exclusió residencial per fer front als impagaments de subministraments bàsics. L'agrupació d'electors també vol saber quins mecanismes té pensat implementar la Paeria per eliminar la totalitat del deute dels usuaris en compliment de la Llei 24/2015 i quins convenis de col·laboració, i amb quines companyies, ha signat l'Ajuntament de Lleida per tal de donar compliment al punt 3 del article 6 de la Llei 24/2015.