Edullesa es compromet a començar a l'octubre les reformes per adequar-se a la normativa

Mentrestant incrementarà l'activitat d'inspeccions a l'empresa Transports Tarragona per "salvar la campanya actual"

Redacció
01 de juliol del 2017
Actualitzat a les 16:22h
Imatge de l'estació aduanera
Imatge de l'estació aduanera | ACN
L'estació duanera Edullesa de Lleida s'ha compromès a començar a l'octubre la reforma de les seves instal·lacions per adequar-les als requisits de la normativa vigent i poder funcionar com a magatzem de dipòsit temporal per exportar i importar mercaderies. Les obres duraran un màxim de dos mesos. Així ho ha informat la subdelegació del govern espanyol a Lleida després de la reunió tècnica que s'ha fet aquest divendres al matí per analitzar la situació de l'estació i les "reformes imprescindibles" que ha d'abordar per garantir-ne la continuïtat.

Cal recordar que dilluns ja es va fer públic que l'Agència Tributària requeriria a Edullesa que portés a terme aquests treballs en un termini màxim de cinc mesos. Per tal de dur a terme aquesta adequació, el sector fructícola lleidatà estima que fa falta una inversió de més de 400.000 euros que permetria ampliar els molls disponibles a Edullesa, dotar les instal·lacions de sistemes de fred industrial que permetrien no trencar la cadena de fred a l'hora de dur a terme inspeccions i, també, d'aigua potable i sistemes de control d'accessos. Per tal de "salvar" la campanya actual, l'estació planteja incrementar l'activitat d'inspeccions a l'empresa Transports Tarragona, situada molt a prop d'Edullesa.
 
Segons informa la subdelegació, els responsables de la duana han assegurat que Transports Tarragona posarà a disposició els mitjans necessaris per acollir el doble de camions dels que ho fa data d'avui i que serà possible també fer inspeccions els dissabtes.

Alhora, Edullesa obtindrà, amb el suport de Ajuntament i Diputació de Lleida, els fons necessaris per emprendre la reforma de les seves instal·lacions a 1 d'octubre i completar els treballs en un màxim de dos mesos. Amb això se salvaria el termini de cinc mesos que es fixarà en el requeriment que l'Agència Tributària emetrà per exigir a la duana que emprengui les reformes. A mitjans de juliol les parts implicades tornaran a reunir-se per avaluar de nou la situació. A més, també s'ha anunciat que Edullesa i la subdelegació del govern espanyol a Lleida rubricaran en les pròximes setmanes un conveni que regularà la relació futura de la duana amb els diferents organismes de l'Estat.

Segons la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, amb les mesures acordades aquest divendres es garantiria la continuïtat de la instal·lació: "La normativa europea ha canviat i les instal·lacions d'Edullesa s'han d'adequar si el que es pretén és que l'activitat continuï. Per això el requeriment que es va a emetre. De moment, valorem positivament el plantejament que se'ns trasllada i disposarem el necessari per avaluar en una reunió que se celebrarà a mitjans de juliol el funcionament del sistema que es planteja. Del que es tracta és que Lleida compti amb una instal·lació de futur que permeti a les nostres empreses importar i exportar en les millors condicions", assenyala Manso.

La cita d'aquest divendres arriba després de la trobada que les parts implicades -Edullesa, Administració General de l'Estat, Ajuntament de Lleida, representants del sector i Diputació de Lleida- van mantenir dilluns i que es va tancar amb el compromís dels responsables d'Edullesa i els representants del sector de plantejar una solució ràpida i eficaç per garantir la continuïtat de la instal·lació i reduir al mínim possible durant el que queda de campanya fructícola les complicacions derivades de les deficiències de la instal·lació i que afecten les imprescindibles inspeccions.