Selectivitat

El 95,7% dels alumnes lleidatans aprova la selectivitat

Tres alumnes han empatat amb la millor nota, un 9,50

per Jordi de Planell , 29 de juny de 2017 a les 12:58 |
Més de 32.000 estudiants van participar a la selectivitat | Martí Albesa
Aquesta informació es va publicar originalment el 29 de juny de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Més de 32.000 alumnes de Catalunya han participat a les provés d'accés la universitat. Aquest dijous s'han fet públiques les qualificacions de les proves d'accés a la universitat, i el 95,7% dels alumnes de la demarcació de Lleida l'han aprovat.

La millor nota: triple empat a Lleida


Tres estudiants lleidatans, dos de l'institut Gili i Gaya de Lleida i una de l'institut Arrels de Solsona, han estat els protagonistes de la selectivitat a Ponent en treure la millor nota, un 9,50. Oriol Ruiz, Pol Morell i Laia Angrill han aconseguit aquesta puntuació, la tercera millor de Catalunya rere Tarragona (9,75) i Barcelona (9,80).

En declaracions a NacióLleida, Angrill, nascuda a Oliana (Alt Urgell), ha assegurat que no sabia que havia tret la millor nota i que no s'esperava ser la millor de la demarcació, per bé que ha indicat que els exàmens de la selectivitat els va trobar fàcils a excepció del de Literatura Castellana. "Hi havia coses rebuscades", ha explicat Angrill, que va treure un 6,5 d'aquesta prova, la seva nota més baixa i que contrasta amb la resta de puntuacions, totes de nou cap amunt.


Unes novetats que preocupen

Però les PAU d'aquest any han angoixat més que de costum els alumnes que les han cursat. El motiu? Els canvis de darrera hora que s'han incorporat a les proves. Per primera vegada des de l'aprovació de la Lomce l'any 2013, els exàmens de selectivitat s'han adequat a la normativa espanyola. Inicialment, el redactat de la llei preveia que fossin una espècie de revàlida. El Departament d'Ensenyament ha aconseguit superar aquest escenari i mantenir el format habitual, però ha hagut d'introduïr-hi algunes modificacions que neguitegen els estudiants.


Les noves proves d'avaluació d'accés a la universitat -així s'anomenaran a partir d'ara- han estat gairebé idèntiques a les PAU: consten d'una fase general obligatòria que han de cursar tots els matriculats i d'una altra d'específica que permet als alumnes intentar pujar nota. La primera part dels exàmens continuarà avaluant els coneixements dels estudiants sobre quatre matèries: català, castellà, anglès i història o filosofia.

Els participants completen aquest bloc general amb una altra assignatura pròpia del tipus de Batxillerat que hagin cursat (social, científic o humanístic). Les novetats han arribat en aquest punt. Fins ara, els estudiants podien escollir la cinquena matèria de la primera fase de la selectivitat entre una vintena d'assignatures. Ara, en canvi, els l'assigna directament el Departament d'Ensenyament en funció de la branca dels estudis de Batxillerat que hagin desenvolupat.

Obtenir una bona qualificació a la fase general de les PAU és vital per als estudiants que volen entrar a alguna carrera amb una nota de tall molt alta, com ara medicina. Tanmateix, per a molts d'ells encara és més important poder escollir una assignatura que coneguin bé de cara a la fase específica de les proves, ja que és la part que els permetrà millorar la nota i acabar aconseguint una qualificació que s'acosti el màxim possible als 14 punts (la màxima puntuació que es pot treure si es sumen les notes de totes dues fases).

 

Participació