​Càncer de mama: quatre passos senzills per a una bona autoexploració

L'Associació Espanyola Contra el Càncer destaca la importància de la prevenció

Una dona, fent-se una autoexploració
Una dona, fent-se una autoexploració | Europa Press
Redacció
29 de juny del 2017
Actualitzat a les 0:35h
A l'estat espanyol es detecten cada any uns 16.000 nous casos de càncer de mama i, segons calcula l'Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada vuit dones es veurà afectada per aquest tumor. Per aquest motiu, les campanyes de detecció precoç i els programes de mamografies agafen un protagonisme especial, ja que com més aviat es realitzi un diagnòstic del càncer de mama, més possibilitats hi haurà de curació. 

La ginecòloga i especialista en patologia mamària d'HM Hospitals, María José Barrera, subratlla que l'autoexploració es fonamental per prevenir el càncer de mama. A Espanya hi ha una supervivència del 80% d'aquest tipus de càncer gràcies al diagnòstic precoç i a les mamografies. 

Entre els factors de risc que es presenten amb major freqüència hi ha: els  genètics; l'edat, amb major incidència després dels 45 anys i posterior a la menopausa; els antecedents gestacionals; els de salut; i, per últim, l'estil de vida i els factors ambientals.

L'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) apunta com a factors de protecció una alimentació saludable, realitzar exercici físic de forma regular i prevenir l'obesitat i el sobrepès. També, l'autoexploració i la mamografia.

En el cas de la mamografia, es recomana realitzar-la a qualsevol dona amb símptomes, abans dels 40 anys en aquelles amb antecedents familiars o personals, i a partir dels 45 de forma periòdica.

En què consisteix l'autoexploració?

L'autoexploració de les pròpies mames, de manera personal, s'aconsella fer a partir dels 20 anys. Segons l'AECC, permet que la dona conegui els seus pits facilitant la detecció de qualsevol anomalia. 

Per fer una bona autoexploració, des de l'AECC es recomanen quatre passos molt simples:

1. Col·locar-se davant del mirall i buscar que les dues mames tinguin simetria, que no hi hagi alteracions i que la seva forma, grandària i color siguin normals. “S'ha d'aprofitar els moments de la dutxa, davant del mirall, quan ens posem crema, per comprovar que no apareixen lesions o vermellors estranyes a la pell o bonys. Això sí, davant el dubte s'ha d'acudir sempre al ginecòleg. Al davant del mirall, cal posar les mans en posició de gerra i veure si hi ha alguna cosa diferent”, diuen des de l'associació.

2. Amb la mà contralateral, explorar la mama. La dividim en cinc quadrants: els quatre que marca una creu i el cinquè del mugró. Explorem quadrant per quadrant i finalment exprimim el pit des de l'interior cap al mugró per observar la possible sortida d'algun tipus de líquid.

3. Aixecar els braços i fixar-se si es veuen les mateixes alteracions. “Elevar les mans sobre el cap. Llavors les mames canvien i poden aparèixer depressions que no havíem detectat”, expliquen.

4. També s'aconsella fer-ho tombada al llit, i amb una mà darrera el clatell. Mentrestant, amb l'altre mà s'explora la mama, primer de forma suau i després exercint més pressió perquè s'intenta trobar algun bony. S'ha de procurar utilitzar un tacte ferm i pausat amb el tou dels dits, mantenint-los rectes i junts. El moviment ha de ser circular.