JARC critica que es «contamini l'opinió pública» amb els «casos aïllats» d'irregularitats amb temporers

El sindicat lamenta que s'estigui donant una imatge molt negativa dels pagesos que no es correspon amb la realitat"

Imatge de temporers en vaga
Imatge de temporers en vaga | ACN
Redacció
25 de juny del 2017
Actualitzat a les 16:06h
JARC-COAG denuncia que "s'està danyant la imatge del conjunt de la pagesia", que "se sent criminalitzada" segons el sindicat, arran de la publicació en els mitjans de comunicació de "constants" informacions relacionades amb casos aïllats de presumptes irregularitats en la contractació de treballadors temporers en la campanya de la fruita.

En aquest sentit, l'organització agrària critica "que s'estigui contaminant l'opinió pública constantment, donant una imatge molt negativa dels pagesos que no es correspon amb la realitat". El cap sectorial de fruita dolça del sindicat, David Borda, demana que sigui la Inspecció de Treball qui determini si els casos de presumptes irregularitats fets públics per la UGT són certs, però en cas de no ser-ho, considera que aquest sindicat "hauria d'assumir els danys i perjudicis ocasionats pel fet de fer públiques les dades d'uns empresaris, als quals evidentment s'ha d'aplicar la presumpció d'innocència".
 
L'organització agrària recorda que les condicions contractuals dels treballadors agraris estan establertes al conveni del camp i que regularment es fan inspeccions per part dels agents de Treball, acompanyats en algunes ocasions per agents de la Guàrdia Civil o dels Mossos d'Esquadra, per controlar-ne el compliment. Malgrat considerar que el resultat de les mesures de control acabaran demostrant que majoritàriament el sector agrari respecta el marc normatiu establert, JARC-COAG lamenta que s'estigui "explotant" en excés la presumpta infracció de determinades empreses agràries.

Des de JARC-COAG recorden que el pagès "només ha de facilitar allotjament al temporer si el domicili del contractat està a més de 75 quilòmetres del lloc de treball", i asseguren que el fet d'haver-li de descomptar el 10% del sou per aquest concepte, tal com estableix el conveni del camp, "no és ben rebut per alguns treballadors".

Borda considera que cal deixar que la Inspecció de Treball determini si els casos de presumptes irregularitats fets públics per la UGT són certs, però en cas de no ser-ho, Borda demana que aquest sindicat "assumeixi els danys i perjudicis ocasionats pel fet de fer públiques les dades d'uns empresaris, als quals evidentment s'ha d'aplicar la presumpció d'innocència".